Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Lembit Holsti VI mälestusturniir välkmales, Alatskivi 14.11.

tabel

14. novembril toimus Alatskivi koolimajas kuuendat korda legendaarsele kehalise kasvatuse õpetajale Lembit Holstile pühendatud välkmaleturniir. Turniiri parimad olid:

1. GM Aleksandr Volodin (SK Diagonaal) [12,5p 14-st]; 2. Georg Aleksander Pedoson (MK Kaksikodad) [11p]; 3.-5. Pavel Vorobjov (Tartu Kalev), IM Andrei Šiškov (Tõnu Truusi MKK) ja Robert Dubrovin (MK Kuningas) [10,5p].

Avaldame allpool korraldaja Uno Ainsoo kokkuvõtte turniirist koos piltidega.

VI Lembit Holsti mälestusturniir Alatskivil

Vaatamata Covid 19 pealetungile, eriti meedia poolt võimendatuna, toimus VI Lembit Holsti mälestusturniir Alatskivil vastavalt Eesti Maleliidu kalenderplaanile 14. novembril. Korraldajate poolt oli mängijate ohutus igati tagatud, kõik said vajadusel kasutada maske, käsi desinfitseeriti voorude vahel hoolega. Tänud Peipsiääre valla spordihingele Priit Allikivile, kes kaugjuhtimisel turniiri tagala kenasti kindlustas.

Turniiri koosseis oli seekord kõrgemal tasemel kui varasematel üritustel. Turniir on nüüd Eesti Maleliidu üks turniiridest ja selle tulemusi arvestatakse ka reitingutes. Lisaks saime esimest korda ka pakkuda võitjatele rahalisi auhindu. Tänud Andres Pedjakule ja tema firmale Cronimet Nordic OÜ. Võitja sai ümbriku 300 euroga, II koht 200, III 100 eurot. Lisaks kenad riiulile sobilikud auhinnad. Kõik osavõtjad said mälestusdiplomi ja meenepastaka. Kivi Kõrts kostitas osalejaid lõunasupiga. Kõik need asjaolud kokku ja … üritusele registreerus rekordarv osalejaid – 26. Kahjuks meedias avaldatud koroonanumbrid, mis nagu selgus, tegelikult nii suured polnudki, tegid oma töö ja lõpuks said kella käima lüüa 15 vaprat maleentusiasti, enamik neist kõrge reitinguga. Turniiri kaunistas kahtlemata rahvusvaheliste suurmeistrite Aleksander Volodini ja Tatjana Fomina osavõtt. Ainsa naisena osutas Fomina endast noorematele meestele südi vastupanu, kuid lõpuks pälvisid koha pjedestaalil siiski mehed. Oli hea teada saada, et Tatjana Fomina tütar elab Peipsiääre vallas ja selle teadmise pealt tuleks valla spordiinimestel pead tööle panna, kuidas suurmeistrit meie valla koolides maleõpetuse sisseviimisel ära kasutada. Ideid siinkirjutajal peas on ja sel teemal sai suurmeistriga ka vesteldud.

Mängiti 14 vooru ringsüsteemis ehk kõik said kõigiga mõõtu võtta. Vähemkogenuile oli mõõduvõtt suurmeistritega hea kogemus. Rahvusvaheline suurmeister Aleksander Volodin lõpuks oma paremuse maksma pani, kuigi alustas turniiri kaotusega ja oli kaotuse äärel (suurmeistril oli laual vaid kuningas!) kohtumisel Tartu tippmängija Pavel Vorobjoviga. Vaid kell päästis selle partii ja nii tuli kindla kaotuse asemel tabelisse siiski viigi pool punkti. Need poolteist punkti olid ka ainsad, mida Volodin teistele andis. Teise koha pälvis võitlusliku mängu ja kavalasti mängitud viimase partiiga turniiri pikim osavõtja, Viljandi poiss Georg Aleksander Pedoson. Kolmanda koha selgitamiseks pandi kohtunik probleemi ette, mis siiski kenasti lahendatud sai. Kolm meest kogusid võrdselt punkte, võite oli võrdselt ja kõigil ka üks viik. Kolmanda koha auhind läks pärast kombineerimist Tartusse – Tartu mitmekordne meister Pavel Vorobjov päästis nii maakonna au ja õiglane see oli.

Üritus läks korda. Tilga tõrvalaadset siiski lisaksin korraldajana. Pole väga viisakas, kui turniirile end kirja pannud sportlane ei tule kohale ja ei teata sellest korraldajale. Seda pole ju raske teha, sest korraldaja kontaktid on juhendis olemas ja juhend kõigile kättesaadav Maleliidu kodulehel. Ei usu, et mõte turniirile mitte ilmuda turniiripäeva hommikul tuli. Olgu siinkohal ka patustajad ära nimetatud: Igor Švõrjov, Fredi Karis, Erik Johannes Lehes, Georgi Pitsevitš.

Viimane pilt sai tehtud traditsiooniliselt Lembit Holsti mälestuspingi juures. Üks on selge, Alatskivi legendaarse spordimehe Lembit Holsti turniir toimub ikka ja alati novembrikuu alguses, Lembitu sünnipäeva lähedal. Lembitu lahkumisel sai see lubadus antud ja seda ma pean, kuni olen. 6. novembril möödus 85 aastat Lembit Holsti sünnist. Juulikuus sai 15 aastat, kui teda meie hulgas pole. On hea, et sel puhul turniir niisugusel tasemel oli.

Uno Ainsoo