Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Laste ja noorte heaolu tagamine spordis: võimalused küsida abi ning ennetada väärkohtlemist

failid: lasteabi lastele ja noortele (pdf) | lasteabi lapsevanematele (pdf) | lasteabi treenerile ja spordiorganisatsiooni juhile (pdf)

nõu ja abi lapsele ja täiskasvanule vägivalla või ahistamise korral (pdf) | nõu ja abi lapsele väärkohtlemise kahtluse korral (pdf)

lasteabi bännerid (zip)

Allpool on toodud Justiitsministeeriumi info laste ja noorte väärkohtlemise ennetamise kohta. Täiendavat infot leiab veel Justiitsministeeriumi kodulehelt ja Eesti Antidopingu ja Spordieetika SA kodulehelt teemajaotuse "Väärkohtlemine ja ahistamine" alt. Küsimuste ja ettepanekute korral võtke ühendust: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. .

Abisaamis- ning nõustamisvõimalused lastele, noortele ning täiskasvanutele, kui tekib väärkohtlemise kahtlus.

Ülal toodud failidest saab valida sihtrühmale sobiva ning edastada – lastele ja noortele, lapsevanematele, treeneritele jt spordiorganisatsiooni töötajatele. Palume jagada enda organisatsioonis vastutavatele ametnikele, treeneritelt jt-le ning ka läbi erinevate meililistidele noorsportlastele, lapsevanematele. On väga oluline, et info abivõimaluste kohta oleks kõigile kättesaadav ning teada. Samamoodi saab info lisada enda organisatsiooni veebilehele.

Samuti palume lisada enda spordiorganisatsiooni või -asutuse veebilehtedele lasteabi 116 111 bänner. Mitmed alaliidud ning spordiklubid on seda juba teinud. Erinevas mõõdus bännerid on leitavad ülevalt. Kes on seda teinud, andke palun teada e-posti aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. ja/või mari.liis.mand@sotsiaalkindlustusamet.ee. Küsimuste korral pöörduda: mari.liis.mand@sotsiaalkindlustusamet.ee.

Eesseisvad (veebi-)koolitused:

Tallinna Ülikooli täiendusõpe. „Treeneri võimalus ja oskus lapse või noore seksuaalse väärkohtlemise ennetamiseks“ 16. aprillil veebis. Maht 6 tundi. Toimumiskoht: Veebikeskkond Zoom. Täpne info ning registreerumine siin.

Tartu Ülikooli täiendusõppeprogramm. „Turvaline sport: Kuidas kaitsta sportlasi väärkohtlemise eest?“,  16. – 26. aprill. Maht 8 tundi, s.h. 4 tundi videoloenguid enne veebiseminari ja 4 tundi veebiseminari reaalajas. Toimumiskoht: Kursus toimub täielikult e-õppena Tartu Ülikooli elukestva õppe keskuse läbi Tartu Ülikooli Moodle keskkonnas. Täpne info ning registreerumine siin.

(Alaliidupõhiste) väärkohtlemise ennetamise koolitussoovidega pöörduge See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. või See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud..

Lastega töötamise piirang.

Lastekaitseseaduse § 20 sätestab piirangud isikutele, kes ei tohi lastega töötada. Nimetatud piirang peab tagama, et lastega kokku puutuvatele kutsealadele ei pääseks töötama inimesed, keda on karistatud teatud kuritegude eest. Tööandja kohustus on lastega töötamise piirangu järgimine. Vt lähemalt siit.

Veebikoolitus.

Üheks võimaluseks on vaadata tervikuna või osade kaupa 2019. aastal Eestis toimunud koolitusseminari videosalvestust. Salvestuses saab edasi-tagasi kerida, et huvipakkuv teema ning ettekande tegija leida. Koolituse slaidid

Spordiorganisatsiooni või – klubi piirkonna lastekaitsetöötaja.

Lastekaitse korralduse kohta saab lugeda siit ning oma piirkonna lastekaitse kontaktid leiab kohaliku omavalitsuse kodulehelt. Piirkonna lastekaitsetöötajaga ühenduse saamiseks või kontaktide leidmiseks võib alati helistada ka lasteabitelefonil 116 111. Hea mõte on omavaheliseks tutvumiseks korraldada (veebi-)kohtumine lastekaitsega või rääkida telefonis, et võimalike murede korral oleks lihtsam pöörduda.

Kuidas lastekaitsetöötaja saab minu spordiorganisatsioonile kasulik olla?

Aitab hinnata lapse ja tema perega seonduvat olukorda ning abivajadust.
Aitab korraldada vajalikud abiteenused lapsele (nt psühholoogiline nõustamine).
Aitab vajadusel korraldada kriisinõustamise lapsele, perele, klubile, treeninggrupile.
Lapse ja pere toetamiseks teeb koostööd teiste spetsialistidega nt kooli tugipersonal, noorsootöötajata, noorsoopolitsei jt.

Lastevastaste jm kuritegude avastamise, menetlemise ning ennetamise seisukohalt on kriitilise tähtsusega riigi ja spordiorganisatsioonide koostöö ning võimalikest kuritegudest tuleks kindlasti menetlusasutust teavitada.

Siinjuures tuletame meelde, et karistusseadustiku § 307 kohaselt on teise isiku poolt toimepandud esimese astme kuriteost mitteteatamine kriminaalkorras karistatav. Esimese astme kuritegu näeb füüsilisele isikule raskeima karistusena ette tähtajalise vangistuse üle viie aasta või eluaegse vangistuse. Siia alla käivad mh ka alaealiste suhtes toime pandud kontaktsed seksuaalsüüteod. Kuriteost tuleb teatada politseid numbril 112. Teataja võib olla igaüks!

Teatada saab ka kirjalikult avalduse vormi kasutades või e-kirja kirjutades: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. . Samuti saab anda kuriteost teada lähimasse politseijaoskondade pöördudes.