Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Eesti Spordiselts Kalev korraldas läbi raskuste Paul Kerese mälestusturniiri

Nädalavahetusel peetud 14.rahvusvahelise kiirmaleturniiri "Meenutades Paul Kerest" võitsid meestest Hispaaniat esindav riialane Aleksei Širov ja naistest eksmaailmameister Maia Tšiburdanidze Gruusiast. Esindusliku kiirmaleturniiri viis edukalt läbi Eesti Spordiselts Kalev, kuigi sponsorite leidmine eelmise sajandi Eesti parimaks sportlaseks valitud Kerese mälestamiseks oli seekord väga raske.

Algselt planeeritud ligemale 280000-kroonine eelarve sulas lõpuks allapoole 200000 krooni piiri, sest toetajate leidmine osutus seekord üle ootuste raskeks. Seetõttu tuli ka kulusi kärpida. Näiteks jäeti ära planeeritud erisaade televisioonis. Vahepeal tekkis isegi küsimus, kas turniir üldse toimub, kuigi leidub palju malehuvilisi, kes väga selle võistluse jätkumist soovivad.

Tase oli seekord tõeliselt tugev ja üksteiselt võtsid mõõtu maletajad üheksast riigist: Eestist, Lätist, Leedust, Soomest, Venemaalt, Ukrainast, Gruusiast, Aserbaidzhaanist ja Hispaaniast.

Kahjuks jäid kõrvale paljud Eesti tipud. Jaan Ehlvest mängib juba pikemat aega turniiridel USAs ja loobus seetõttu kaasa mängimast. Ehlvesti järel pakuti ühte Eesti maletajale mõeldud finaalikohta suurmeister Kaido Külaotsale, kes oli paraku eelnevalt juba kokku leppinud mängimise Stockholmis Rilton Cupil ja loobus samuti. Seejärel pakuti finaalkohta Eesti kolmandale suurmeistrile Mihhail Rõtšagovile, kes ettepaneku ka vastu võttis.

Kerese mälestusturniirist jäid Rootsis mängimise tõttu kõrvale veel rahvusvahelised meistrid Kalle Kiik ja Tarvo Seeman, kes mängisid koos Külaotsaga Rilton Cupil. Eesti noorim rahvusvaheline meister Meelis Kanep mängis samal ajal koos Ruslan Goginiga kinnisel juunioride turniiril Hallsbergis.

Eesti Spordiselts Kalevi peasekretär Rein-Vello Ojavere märkis täiesti õieti, et vaatamata paljude Eesti tippude kõrvalejäämisele oli tase siiski väga kõrge. Ojavere sõnul keskenduti seekord eelkõige Teimour Radjabovi Eestisse toomisele.

Radjabov mängis väga kindlalt ja suutis ainsana meeste turniiril kaotust vältida. Viimases voorus läks ta võitu üritama ka turniirivõitja Širovi enda vastu, kuid pidi rahulduma viigiga ja teise kohaga. Noormees ise sellega rahul ei olnud, sest tuli Tallinna võidumõtetega.

Eesti Spordiselts Kalevi pressiteenistuse juhataja Raimo Nõu sõnas: "Seekordne turniir toimus nädala jagu varem kui tavaliselt, kuid valitud jaanuari esimene nädalavahetus on Kerese mälestamiseks parim aeg, sest hetkel on Eesti spordis vaikus ja nii pääseb male spordiuudistes esile. Peetanuks turniir nädala võrra hiljem, tulnuks sellel konkureerida muude spordisündmustega nagu näiteks Otepää maailmakarika etapiga suusatamises. Samuti algab nädala pärast Wijk aan Zee superturniir ja kogu malemaailma tähelepanu koondub sinna. Seetõttu jäänuks turniiri nädala võrra hilisemasse aega lükates osalejate nimekiri nõrgemaks.

Mulle jääb täiesti arusaamatuks, miks korraldas Eesti Maleliit Kerese mälestusturniiriga samal ajal Eesti noorte lahtised esivõistlused (3.-6.jaanuarini). Noored võinuks vabalt alustada peale Kerese mälestusturniiri lõppu esmaspäeval, sest neil on ju koolivaheaeg. Paljud noored tahtnuks võib-olla vaadata, kuidas mängib 16-aastane Radjabov ja mõelda, et miks mitte ei võiks nemad olla selles vanuses nii tugevad ja mängida Kasparovi-suguste maailma tippudega.

Sponsorite kaasamine oli seekord probleemne. Tahaks väga loota, et järgmisel aastal tuleb erasponsoreid tunduvalt juurde, siis on ju tegu juubelit tähistava 15.Kerese mälestusturniiriga. Turniir toimub 7.-9.jaanuarini 2005.aastal ja kaasa lubas kindlasti mängida ka eksmaailmameister Anatoli Karpov."

Siiski rõhutab Nõu, et kuigi Karpov lubas järgmisel aastal kaasa mängida, ei saa seda mitte puhta kullana võtta ja tõi kohe näite, et Venemaa maadleja Aleksander Karelin saabus seoses Kristjan Palusalu mälestusvõistlusega Eestisse eelmisel aastal, kuigi oli seda juba varem kolmel korral lubanud.

Eesti Spordiselts Kalevi sooviks on, et tulevikus mängitaks finaalturniir mõne Tallinna hotelli konverentsiruumis. Valitud hotell võiks olla ühtlasi turniiri üks suursponsoreid, kes tagaks osalejatele majutuse. Turniirist võiks välja kasvada Kerese mälestusfestival, kus osaleb umbes 300 mängijat. Eraldi turniirid toimuksid noortele ja veteranidele.

Turniiri peakohtunikuna tegutsenud Lembit Vahesaar kommenteeris korraldust: "Seekordne korraldus oli hea, kohtunikuna mul mingeid suuri probleeme-konflikte lahendada ei tulnud. Kahju, et demonstraatoritest on puudus. Samuti võiks veidi nuriseda turniiril kasutatud malendite üle, mis on küll ilusad, kuid liiga kerged ja seetõttu kiirmale jaoks sobimatud. Tihti võis näha situatsiooni, kus malendid olid laual horisontaalasendis."

Omalt poolt tahaksin lisada, et ehkki Vahesaar enne voorude algust rõhutas, et saalisviibijad oma mobiiltelefonid välja lülitaksid, leidus ikka ja jälle pea iga vooru ajal mõni pealtvaataja, kellel pisike sõbrake taskus helisema hakkas. Loomulikult segab mobiilihelin võistlejate keskendumist ja edaspidi tasuks mõelda, kuidas selliste situatsioonide tekkimist veelgi vähendada saaks.

Demonstraatorite puudus on lahendatav arvutitehnika kaasamisega. Juba mitu aastat on olnud päevakorras arvutite rakendamine: maletaja teeb laual käigu ja see kuvatakse automaatselt edasi laua kõrval olevale ekraanile. See teeks lihtsamaks ka partiide jälgimise, sest partii lõpuosas, kui mõlemad võistlejad teevad käike välktempos, ei jõua demonstrator tihtilugu sammu pidada.

Kui meeste konkurentsis ei olnud ainsal Eesti esindajal Rõtšagovil tabeli etteotsa asja ja tal tuli leppida eelviimase, seitsmenda kohaga, siis naiste osas oli pilt ilusam. Ilma ühegi kaotuseta turniiri läbinud Tšiburdanidze järel hõivas üllatuslikult teise koha suurepäraselt mänginud Viktoria Baškite. Kolmandat-neljandat kohta jagasid detsembri lõpus peetud Eesti kiirmale meistrivõistluste võitja Tatjana Fomina ja hõbemedali saavutanud Monika Tsõganova.

Tsõganova mängis erakordselt teravalt ja ei teinud ainsa maletajana turniiril ühtegi viiki. Tema kontosse jäi neli võitu ja kolm kaotust. Enda sõnul ta muidu kiirmales eriti tugev ei ole, kuid nädalavahetusel õnnestus kõik hästi. Üllatavalt pehmelt mängis naiste turniiril varasematel aastatelt suurt edu saavutanud lätlanna Dana Reizniece, kes kogus vaid 2,5 punkti. Põhjus hiljuti sündinud laps, mistõttu on Reizniecel male veidi tahaplaanile jäänud.

Meeste turniiri võitja Širov teatas aga hoopis üllatava uudise: tema elukaaslane leedulanna Viktoria Cmilyte, kes samuti Kerese mälestusturniiridel edukalt esinenud, sünnitas poja reedel, 2.jaanuaril. Seejärel asus Širov kohe Tallinna poole sõitma, sai veel Läti politseilt kiiruse ületamise eest trahvi, kuid jõudis ometi õigeaegselt kohale ja suutis lisaks ka hästi mängida. Mitte asjata ei ole mees hetkel maailma reitingutabelis viiendal kohal!

Samal ajal Kerese mälestusturniiriga avati laupäeval, 3.jaanuaril malemajas (Vene tänav 29) pidulikult Paul Kerese tuba-muuseum, kus hakatakse eksponeerima suurmeistrile kuulunud lauda ja kappi ning välja on pandud 1500 temale kuulunud raamatut ja brošüüri.