Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Kahetsusväärne otsus

Kirjutama sundis mind Eesti Maleliidu (EML) otsus mitte arvata meie naiste koondvõistkonda maleolümpial viimaste aastate parimat ja nimekaimat tegevspordis kaasa löövat naismaletajat Tatjana Fominad. Eesti Spordileht kirjutas sel teemal juba 18. augustil. Tahaksin üht-teist lisada.

EMLi juhatuse esimees Hendrik Olde rääkis juba ammu kahe aasta tagusele maleolümpiale viidates, et Fomina ei sobi võistkonda. Arvata võib, et mitte ainult mulle. Fomina olevat olnud rahulolematu, kui keegi kaasvõistlejaist praktiliselt mänguta kiirviigi teeb. Aga kes sportlastest ei peaks siis võistkonna huvides võidu eest võitlema?

Vaadates tänavust Eesti naiste meistrivõistluste tabelit (osales vaid kuus naist), võib igaüks veenduda, et kaks liiget olümpiavõistkonda määrata sisuliselt viimase koha jagajate seast, sest perspektiivikas koolineiu Tuuli Vahtra pole veel jõudnud naiste mängutasemele. Meistrivõistlustel jagasid kolmandat kuni viiendat kohta Margit Brokko-Olde, Viktoria Baškite ja Regina Narva, kaks esimest arvati olümpiavõistkonda.

Vesteldes ühe EMLi juhatuse liikmega Fomina koondisse arvamise teemal, kuulsin arvamust, et Fomina võib mitte vormis olla, sest ta on tänavu vähe mänginud. Mis Fomina vormi puutub, siis selles ei tohiks kellelgi kahtlusi tekkida – tuleb vaid vaadata viimaste turniiride tabeleid EMLi kodulehel. Augustis võitis Fomina Valge Daami kiirturniiri Haapsalus, samal kuul toimunud Põlva suveturniiril kogus ta ühepalju punkte meeste olümpiakoondisse arvatud Tarvo Seemaniga.

Septembris Tallinnas toimunud nädalalõputurniiril edestas Fomina Seemani poole punktiga ja jäi teisest meeste koondislasest Olav Sepast maha vaid poole punktiga. Oktoobri alguses jagas Fomina esikohta Tallinnas Reval-Spordi nädalalõputurniiril. Taas jäi tahapoole Seeman, samuti tänavune naiste tšempion Monika Tsõganova.

Meeste koondvõistkonna komplekteerimisel arvati võistkonda nii 2003. kui 2004. aasta Eesti meister, vastavalt Kaido Külaots ja Meelis Kanep. Aleksander Veingold ja Seeman omandasid koondisekoha Eesti meistrivõistlustel saavutatud koha alusel. Kaks viimast kohta määrati EMLi juhatuse otsusega.

Naiste koondvõistkonda arvati tänavuse tšempionaadi kaks esimest, vastavalt Tsõganova ja Leili Pärnpuu. Ülejäänud kaks kohta määrati EMLi juhatuse otsusega. Meeste võistkonna üks koht eraldati Jaan Ehlvestile, teise vakantse koha täitmisel küsiti sportliku valiku põhjal koondises koha omandanud nelja võistleja seisukohta, kes eelistasid Seppa Mihhail Rõtšagovile.

Naiste seas tehtud samalaadne küsitlus näitas, et koondise staazhikate liikmete Tsõganova ja Pärnpuu toetus kuulub Fominale. Nii lööksid koondises kaasa neli meistrit (ka Baškite on rahvusvaheline meister), kellest kolm näitasid kümne aasta eest võib-olla meie parimat naiste tulemust sportmängude vallas, kui Moskva maleolümpial saadi kuues koht.

Jääb mulje, et EMLi juhatus, kust Fomina eriarvamuste tõttu lahkus, otsustas talle lihtsalt „ära teha“. Huvitav on seejuures fakt, et Fomina poolt hääletasid juhatuses minu teada mõlemad maletreenerina töötavad mehed: Jaan Narva ja Jüri Schuster.

Isiklikult tunnen Fominad juba aastakümneid kui kolleegi malekoolis, võistlustel ja treeninglaagrites. Temast õhkub vaid positiivseid emotsioone ja võidutahet, mis nakatab ka kaaslasi.