Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Ilmus Jaan Ehlvesti ingliskeelne biograafia

Ingliskeelne artikkel ChessBases

Kuluaarides räägiti juba ammu, et Eesti esisuurmeister Jaan Ehlvest (Rahvusvahelise Maleliidu, FIDE reiting 1. jaanuari seisuga 2622) tegeleb raamatu kirjutamisega. Tänaseks on raamat ka ilmunud.

228 leheküljeline ingliskeelne biograafia “The Story of a Chess Player” on interneti raamatuäris amazon.com saadaval 29,95 USA dollari ehk umbes 360 Eesti krooni eest. Raamatu kirjastas New Yorgis asuv Arbiter Publishing, kelle kodulehel saab teosega tutvuda (http://www.arbiterpublishing.com/new.html).

Viimastel aastatel peamiselt USAs elanud ja turniiridel osalenud Ehlvest andis Tallinnas 2001. aastal välja eestikeelse teose “Mäng 1999”. Kohati ootamatult avameelne raamat andis ülevaate Ehlvesti ühest maleaastast. Nüüd on midagi samalaadset saadaval ka ingliskeelsena, äsjailmunud teos on aga tunduvalt kapitaalsem kui eestikeelne 144 leheküljeline nn aastaülevaade.

Raamatut reklaamitakse, kui mitte tavapärast nö jookse-viska teost – psühholoogikraadiga Ehlvest suudab lugejatele pakkuda enamat, analüüsivat ja sügavamõttelist. Raamatus leiab kajastamist väga huvitav periood, NSV Liidu viimased aastad ja kommunistliku riigi lagunemine ehk aeg, mil tippmaletajad ei saanud veel kasutada ülitugevaid arvutiprogramme, partiide andmebaase jms.

Lugejad saavad teada, mida arvab Ehlvest malest, elust, oma lapsepõlvest, maailma poliitikast ja muustki. Loomulikult ei puudu teosest ka malepartiid, valitud partiid on varustatud kommentaaridega. Autor kirjeldab lisaks partiide malelisele analüüsimisele sedagi, mida ta ühe või teise mängu ajal mõtles ja tundis.

Jaanuaris esitles Eesti esimaletaja oma äsja trükivalgust näinud teost Manhattanil Eesti Majas, kus Sovetskaja šampuse ja malemänguga tähistati raamatu ilmumist. Ehlvest lubas koosviibimisel, et see ei jää tema viimaseks raamatuks.