Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Kes on maailma parim maletaja ?

">
Margus Sööt, meistrikandidaat males
Artiklid
Postimehe versioon http://www.postimees.ee/

Tänavu märtsis möödus aasta päevast, mil maailma ehk läbi aegade parim mängija Garri Kasparov teatas tippmalest loobumisest. Oma loobumisotsusest teatas Kasparov mullu 10. märtsil pärast Linarese superturniiri. Vähemalt aasta on ta turniiridest tõesti eemal olla suutnud, kas ta üldse veel tagasi pöördub või mitte, peab näitama aeg.

Kasparovi loobumise järel jäi maletroon vabaks. Tõsi – Kasparov polnud küll alates 2000. aastast enam maailmameister, kuid Rahvusvahelise Maleliidu (FIDE) reitingutabeli tipus troonis ta jätkuvalt ja järjepidevalt näitas ta konkurentidele kohta kätte ka erinevatel tippturniiridel. Formaalselt polnud ta küll enam number üks, kuid tegelikult peeti teda ikkagi parimaks. Kasparovi taandumise järel jäi aga õhku küsimus, kes on nüüd maailma number üks?

Veselin Topalovi esiletõus

Foto : www.chessbase.com Eelmisel aastal tõusis teistest enam esile Bulgaaria nuputõstja Veselin Topalov. Septembris-oktoobris jõudis Topalov Argentinas San Luisis toimunud FIDE MM-turniiril oma karjääri säravaima võiduni – ta tõusis maailmameistri troonile.

Ehkki malemaailmal on veel teinegi maailmameister, nn FIDEga konkureeriva organisatsiooni tðempion Vladimir Kramnik, kes 2000. aastal alistas MM-matðis just Kasparovi, peetakse tegelikuks valitsejaks siiski 31-aastast Topalovit. Pealegi teavitas Kramnik pärast mullu detsembris Moskvas toimunud Venemaa meistrivõistlusi, et põeb artriiti ehk liigesepõletikku ja läheb mitmeks kuuks haiglasse. Moskvas olid paljud ebameeldivalt üllatunud, kui nägid teda kõhnaks läinuna ja lonkavana. Milline on mehe mänguvorm pärast sunnitud pausi on suur küsimärk.

Topalovi jaoks oli eelmine aasta aga igati edukas, pärast maailmameistritiitli võitmist valiti ta Bulgaarias aasta sportlaseks (maletajaid on ka Eestis aasta parimateks sportlasteks valitud: Paul Keres 1959. ja 1962. ning Jaan Ehlvest 1987. ja 1989. aastal). Topalovi populaarsus kodumaal on koguni nii suur, et detsembris ilmus pikk intervjuu temaga isegi kohalikus ¥Playboys´.

Ja veel – FIDE jaanuari reitingutabelis jõudis Topalov kolmanda mehena ajaloos enam kui 2800se reitinguni. Enne teda olid samaga hakkama saanud vaid eelpoolmainitud Kasparov ja Kramnik. Topalovi reiting oli jaanuaris 2801 ja värskelt avaldatud aprillitabelis on see number kerkinud 2804ni. Eespool on veel vaid Kasparov 2812ga.

Maailmameister on tänavu turniirivõiduta

Kummaline, kuid maailmameistrina pole Topalov saanud veel ühtki turniirivõitu. Jaanuaris Hollandis Wijk aan Zee XIX kategooria suurturniiril jagas ta koos Viswanathan Anandiga (India) esikohta, kuid kaotas omavahelise järelmatði võitja selgitamiseks.

Foto : www.chessbase.com Veebruaris-märtsis kahasse Mehhikos Morelias ja Hispaanias Linareses toimunud XX kategooria supertuniiril lasi Topalov aga endast ettepoole 23-aastase armeenlase Levon Aronjan ning jagas ise koos 19-aastase aseri Teimour Radjaboviga 2.-3. kohta. Nooremad mehed trügivad esile.

Ajavahemikul 18.-30. märtsini Monacos Monte Carlos toimunud Amberi kiir- ja pimemaleturniiril jagas Topalov aga 12 osaleja seas alles 5.-6. kohta. Esikohta jagasid venelane Aleksander Morozevitð ja indialane Viswanathan Anand 14,5 punktiga 22st.

Et konkurents malemaailmas on üha tihedam seda tõestab fakt, et rohkem kui kunagi varem on kõrgeima auastme, rahvusvahelise suurmeistri tiitli kandjaid, aga ka pilguheit FIDE värskesse reitingutabelisse.

Aprilli seisuga on peaaegu 20 mängija reiting 2700 või rohkem. Esisaja keskmine on tõusnud aga enam kui 2660 punktini ja tõus jätkub. Nii ei maksagi imestada, kui maailmameister Topalov ei suuda kõigil tippturniiridel esikoha konkurentsis kaasa rääkida.

Märtsi lõpus USA lipu alla üle kolinud endine Eesti esimaletaja Jaan Ehlvest oma aprillikuu alguses avaldatud reitinguga (2607) enam esisaja hulka ei mahu. Hetkel Eesti parim Kaido Külaots (2557) kuulub maailma mastaabis aga alles kolmanda saja lõppu.