Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Rekorditerohked maleolümpiamängud Itaalias Torinos

Kui mitmetes varasemates malenurkades sai antud põhjalik ülevaade eestlaste käekäigust senistel maleolümpiamängudel, siis tänases malenurgas kirjutame tänavu 20. maist kuni 4. juunini Itaalias Torinos toimunud järjekorras 37. maleolümpiast. Mäletatavasti toimusid käesoleva aasta alguses samas ka eestlastele üliedukaks osutunud taliolümpiamängud, kust Eesti suusatajad Kristina Ðmigun ja Andrus Veerpalu naasid kokku kolme kuldmedaliga.

Nagu pärast Eesti Vabariigi taasiseseisvumist tavaks, osalesid maleolümpial seegi kord nii Eesti mees- kui ka naiskond. Eesti mehed mängisid koosseisus (laudade järjekorras) Kaido Külaots, Meelis Kanep, Olav Sepp, Riho Liiva, Tarvo Seeman ja Aleksander Volodin ning naised koosseisus Monika Tsõganova, Viktoria Baðkite, Valeria Gansvind ja Leili Pärnpuu. Meeskonna kapten oli Kaspar Kaugija ja naiskonna kapten Jaan Narva.

Kuna maleolümpia viimased voorud mängiti vaid loetud päevad tagasi, siis lõpptulemused toome lehelugejaini järgmisel nädalal. Samuti anname siis hinnangu Eesti võistkondade etteastele. Tänases loos üritame aga vahendada kohapealseid olusid ja tingimusi, kus maleolümpiamängud toimusid.

Aegade suurim malepidu

Maleolümpiamängud toimusid Itaalias esmakordselt. Samuti oli esmakordne, et maleolümpia ja taliolümpia toimusid ühes ja samas linnas samal aastal. Taliolümpia tarvis rajatud ehitised teenindasid ka maleolümpiat – nii näiteks mängisid maletajad samas hoones, kus toimusid taliolümpiamängude ajal kiiruisutamisvõistlused.

Torino maleolümpiamänge reklaamiti juba enne olümpiaturniiri algust kui kõigi aegade osavõtjaterohkeimat maleolümpiat – kohapeale oodati 2300 mängijat ja treenerit, samuti erinevate riikide delegaate.

Nagu lubati nii löödi ka paljud senised rekordid: kohele saabus rohkem riike kui iial varem, ületati nii mees- kui naiskondade arvu senine rekord – meeskondi mängis Torinos 148 ja naiskondi 103. Seni oli kõige enam meeskondi (135) osalenud 2002. aastal Sloveenias Bledis toimunud maleolümpial, samast ajast ja võistluskohast pärines ka naiskondade senine maksimum (91).

Rahvusvahelise Maleliidu (FIDE) enam kui 160 liikmesriigist olid Torinos esindatud kõik Ameerika ja Euroopa riigid, enamus Aasia riike ning samuti üsna paljud Aafrika riigid. Iga päev mängiti Torinos ligi 500 partiid ja vastavalt korraldajate võistluseelsetele lubadustele toimusid kõigist neist partiidest ka internetti otseülekandeid. Otseülekandeid sai huviline nautida kõigist kolmeteistkümnest mängitud voorust.

Mängupaigaks oli Lingotto ovaal, kus pinda enam kui 21 000 m2. Samal ajal, kui maletajad ragistasid laua taga ajusid, sai huviline end mängupaigas mõnusasti sisse seada: samas hoones asus analüüsiruum, kus erinevad suurmeistrid partiisid kommenteerisid, samuti konverentsiruumid, maleraamatute jt maleteemaliste asjade poed, paralleelselt maleolümpiaga korraldati mitmeid lahtiseid turniire, samuti kulges olümpiaga paralleelselt 14. korda peetud kompuutrite MM-võistlus.

Favoriitidena alustasid Venemaa võistkonnad

Maleolümpial mängiti kokku 13 vooru, iga päev üks voor. Pärast 5. vooru oli 26. mail esimene mänguvaba päev ja pärast 10. vooru oli 1. juunil teine mänguvaba päev. Enne olümpiaturniiri algust oli meeste seas vaieldamatuks soosikuks Venemaa esindus koosseisus Vladimir Kramnik, Pjotr Svidler, Aleksander Griðtðuk, Aleksander Morozevitð, Jevgeni Barejev ja Sergei Rublevski. Venemaa esindajate võiduhimu oli tõenäoliselt ka palju suurem kui mõnel varasemal maleolümpial, mil alustati olümpiaheitlusi tiitlikaitsjatena. Seekord olid asjalood aga teised, sest eelmisel maleolümpial kahe aasta eest Hispaanias Calvias pidi Venemaa meeskond mäletatavasti leppima teise kohaga Ukraina järel.

Naiste seas võis enne olümpiaturniiri algust peamiseks kuldmedalisoosikuks pidada samuti Venemaa koondist, kuhu kuulusid Aleksandra Kostenjuk, Tatjana Kossintseva, Nadeþda Kossintseva ja Jekaterina Kovalevskaja. Tasub aga meenutada, et naiste konkurentsis tulid Venemaa esindajad (siis veel NSV Liidu nime all) esimeseks viimati 1986. aastal Araabia Ühendemiraatides Dubais toimunud maleolümpial.

Pärast seda on naiste seas valitsenud Ungari (1988, 1990), Gruusia (1992, 1994, 1996) ja Hiina (1998, 2000, 2002, 2004). Seega ei alustanud Venemaa naiskond olümpiaturniiri sugugi mitte nii kindla favoriidina nagu nende meeskond. Vaadates erinevate võistkondade koosseise äratas siinkirjutaja tähelepanu esmalt asjaolu, et Ðveitsi meeskonna esimesel laual mängis juba 75-aastane Viktor Kortðnoi, kes vaatamata kõrgele eale on maleliselt jätkuvalt väga heas vormis. Kortðnoi sündis NSV Liidus Leningradis (praeguses Sankt Peterburgis) 23. märtsil 1931. aastal, tõusis tippu juba 1950ndatel, aastail 1978 ja 1981 mängis ta maailmameistri tiitlile Anatoli Karpoviga, kuid pidi mõlemal korral alla vanduma. Olles kehvades suhetes NSV Liidu toonase võimuladvikuga pages nimetatud suurriigis taga kiusatud Kortðnoi 1976. aastal läände, kus on jätkanud oma edukat maletajakarjääri.

Kortðnoi kõrval äratas tähelepanu veel tõsiasi, et samal ajal mängis Norra koondise esimesel laual nende imelaps, 15-aastane Magnus Carlsen (sündinud 30. novembril 1990). Vaatamata oma napile eale on läbi aegade ühe nooremana rahvusvahelise suurmeistri tiitlini jõudnud Carlsen näidanud viimasel ajal erinevatel tippturniiridel väga häid tulemusi ja tõestanud oma mänguküpsust.

Maleolümpia viimasel nädalal toimus Torinos ka traditsiooniline FIDE kongress, mis seekord oli järjekorras juba 77. Kongressil tehti mitmeid olulisi otsuseid, muu hulgas valiti 2010. aasta maleolümpia korraldajalinn, samuti toimusid FIDE presidendi valimised.

Kui 2008. aastal toimub maleolümpia Saksamaal Dresdenis, siis 2010. aasta korraldajalinn valiti FIDE kongressi ajal järgneva viie kandidaadi seast: Hantõ Mansiisk (Venemaa), Riia (Läti), Poznan (Poola), Budva (Serbia ja Montenegro) ja San Luis (Argentina).

FIDE presidendiks kandideerisid senine nimetatud rahvusvahelise maleorganisatsiooni president Kirsan Iljumþinov, kes ühtlasi on ka Venemaa koosseisu kuuluva autonoomse Kalmõkkia Vabariigi president, ja Hollandi ärimees Bessel Kok. FIDE kongressi otsustest ja maleolümpia tulemustest kirjutame aga pikemalt juba järgmisel nädalal – seniks kannatust!