Esilehele

Üldjuhend

Tabelid

Ajakava

Jõgeva

K-18 tabelid

K-16 tabelid

Kinnitatud EML juhatuse poolt "2" veebruaril 2010.a.

Eesti noorte 2010.a. meistrivõistlused

Üldjuhend

Eesmärk

Selgitada välja 2010.aasta 8-, 10-, 12-, 14-, 16- ja 18-aastaste Eesti noorte meistrid males nii noormeestele kui neidudele ning võistlejad, kes esindavad Eestit MM- ja EM-võistlustel.

Osavõtjad

8-aastaste meistrivõistlustel sünniaastaga 2002 ja nooremad
10-aastaste meistrivõistlustel sünniaastaga 2000 ja nooremad
12-aastaste meistrivõistlustel sünniaastaga 1998 ja nooremad
14-aastaste meistrivõistlustel sünniaastaga 1996 ja nooremad
16-aastaste meistrivõistlustel sünniaastaga 1994 ja nooremad
18-aastaste meistrivõistlustel sünniaastaga 1992 ja nooremad

Võistkondlikel MV-l koosneb võistkond viiest maletajast: 3 noormeest sünniaastaga 1992 ja nooremad, 1 noormees sünniaastaga 1996 või noorem, 1 neiu sünniaastaga 1992 või noorem ning 1 varumängija (varumängija asendab vanuse ja soolise sobivuse korral mingil laual puuduvat põhivõistlejat; kui varumängija on neiu sünniaastaga 1996 või noorem, võib ta asendada põhivõistlejat ükskõik millisel laual). Võistkonnad moodustatakse EML liikmesklubide baasil ning võistlejad saavad ühel hooajal noortevõistlustel esindada ainult ühte klubi. Klubi liikmete nimekiri tuleb EML juhatusele saata hiljemalt 15.veebruar 2010.a. Võistkonna koosseis tuleb esitada kirjalikult hiljemalt üks nädal enne võistluse algust.

Võistluskohad ja ajad

18-aastased noormehed ja neiud 11.02.- 14.02. Tallinn (MTÜ Vabaettur)
16-aastased noormehed ja neiud 11.03.- 14.03. Narva (SK Maletäht)
14-aastased noormehed ja neiud 08.04.- 11.04. Jõgeva (SK Illi)
12-aastased noormehed ja neiud 29.04.- 02.05. Tallinn (T.Truusi MKK)
10-aastased noormehed ja neiud 14.05.- 16.05. Põlva (Põlva MKK)
8-aastased noormehed ja neiud 11.06.- 13.06. Pärnu (Pärnumaa MK)
Noorte võistkondlikud MV 08.10.- 10.10. Tallinn (T.Truusi MKK)

Võistlustingimused

Igas vanuseklassis viiakse läbi turniirid noormeestele ja neidudele eraldi. Turniirid viiakse läbi eelpool märgitud kohtades ning võistluste algus esimesel võistluspäeval on kell 15.00. Võistlejate nimeline kontroll võistluspaigas lõpetatakse kell 14.00. Kui võistleja on eelregistreeritud, kuid hilineb võistluste avapäeval nimelisele kontrollile, siis teda lubatakse osaleda alates II voorust ainult peakohtuniku otsusel. Otsus peab tulema enne I vooru algust ja mängija poolt peab olema esitatud kirjalik avaldus hilinemise põhjuse ja turniirist osavõtu soovi kohta.

Kõik võistlused toimuvad šveitsi süsteemis 7 vooruga.

Kõik partiid sõltumata ajakontrollist, tuleb protokollida (k.a. 8-aastaste vanuseklassis). Käik kirjutatakse üles peale käigu tegemist. Ajakontroll kõigis (v.a. 8-a. ja 10-a. noormehed ja neiud) vanuseklassides on kummalegi 1 tund 30 minutit + 30 sekundit iga sooritatud käigu eest.

Esimesel päeval mängitakse 1 voor ning kolmel järgneval päeval mängitakse iga päev 2 vooru. Kuni 10-a. ja kuni 8-a. vanuseklassides mängitakse ajakontrolliga 1 tund partii lõpuni ning igale käigule lisandub 30 sekundit (võistlusel mängitakse kolme päevaga 7 vooru).

Noorte võistkondlikud MV viiakse läbi šveitsi süsteemis 5 vooruga (kui võistkondi on 9 või rohkem). Kui võistkondi on 7 või 8, viiakse läbi kaks poolfinaali (A-poolfinaal 1,4,5,8 ja B-poolfinaal 2,3,6,7). Mõlemast poolfinaalist pääseb finaali 2 paremat võistkonda. Omavahelise matši tulemus poolfinaalis läheb finaalis arvesse. Poolfinaalide 3. ja 4. koha omanikud selgitavad välja kohad 5.-8., kus samuti arvestatakse omavahelise kohtumise tulemust poolfinaalis. Kui võistkondi on 6 või vähem, peetakse võistlus ringsüsteemis.

Noorte võistkondlikel MV-l arvestatakse paremusjärjestuse määramisel esmase kriteeriumina matšipunkte. Noorte võistkondlikel MV-l võib iga klubi esindada üks võistkond.

Osavõtjad

NEIUD

- 18-a. neidude vanuseklassis pääsevad võistlema 2010.a. jaanuaris korraldatud rahvusvahelise noorteturniiri 15 paremat ning maletajad, kelle Eesti reiting on (või on olnud 2010.aastal) hiljemalt kaks nädalat enne võistluse algust vähemalt 1700;

- 10. kuni 16.a. neidude vanuseklassis pääsevad osalema kõik soovijad, kes omavad vähemalt kaks nädalat enne võistluse algust Eesti tavamale (kiirmale) reitingut;

- 8.a. neidude meistrivõistlustele pääsevad kõik soovijad, kes on nõuetekohaselt registreerunud ning on võistluspaigas juhendis ettenähtud ajal.

NOORMEHED

- 18-a. noormeeste vanuseklassis pääsevad võistlema 2010.a. Eesti noorte lahtiste MV-te (A-turniiri) 20 paremat ning maletajad, kelle Eesti reiting on (või on olnud 2010.aastal) vähemalt kaks nädalat enne võistluse algust 2100 või enam;

- 16-a. noormeeste vanuseklassis pääsevad võistlema 2010.a. Eesti noorte lahtiste MV-te (A-turniiri) 20 paremat (s.a. 1994 ja nooremad) ning maletajad, kelle Eesti reiting on (või on olnud 2010.aastal) vähemalt kaks nädalat enne võistluse algust 1900 või enam;

- 14-a. noormeeste vanuseklassis pääsevad võistlema 2010.a. Eesti noorte valikturniiri (Tallinnas, 22.-24.03) 20 paremat (s.a. 1996 ja nooremad) ning maletajad, kelle Eesti reiting on (või on olnud 2010.aastal) vähemalt kaks nädalat enne võistluse algust 1700 või enam;

- 12-a. noormeeste vanuseklassis pääsevad võistlema 2010.a. Eesti noorte valikturniiri (Tallinnas, 22.-24.03) 20 paremat (s.a. 1998 ja nooremad) ning maletajad, kelle Eesti reiting on (või on olnud 2010.aastal) vähemalt kaks nädalat enne võistluse algust 1500 või enam;

- 10-a. noormeeste vanuseklassis pääsevad osalema kõik soovijad, kes omavad hiljemalt kaks nädalat enne võistluse algust Eesti tavamale (kiirmale) reitingut;

- 8-a. noormeeste meistrivõistlustele pääsevad kõik soovijad, kes on nõuetekohaselt registreerunud ning on võistluspaigas juhendis ettenähtud ajal.

NB! Reitingupiirangud ei laiene maletajatele, kes saavad õiguse osaleda noormeeste või neidude MV-l 2010.a. rahvusvahelise noorteturniiri põhjal ja Eesti noorte MV-te valikturniiril.

Paremusjärjestuse määramine võrdse arvu partiipunktide korral

Individuaalturniiril:

A. šveitsi süsteemis turniiril –

1) omavaheline kohtumine (kui kõik kohajagajad on omavahel mänginud).
2) kärbitud Buchholz-1 (vastaste punktide summa ilma nõrgema tulemuseta),
3) kärbitud Buchholz-2 (vastaste punktide summa ilma 2 nõrgema tulemuseta),

Vaba vooru eest arvestatakse võistlejale punkt.

B. ringsüsteemis turniiril –

1) omavaheline kohtumine,
2) Bergeri süsteem,
3) võitude arv.

NB! Esimese koha jagamisel toimub 2- partiiline järelmatš (kahe võistleja korral) või 1- ringiline järelturniir (kolme ja enama võistleja korral) kiirmales (15+15). Selle viigi korral mängitakse üks lisapartii aegadega 6 min. (valgel) +5 min. (mustal), mille valge peab võitma. Järelvõistlus toimub koheselt peale põhivõistluse lõppu.

Paremusjärjestuse määramine võrdse arvu matšipunktide korral

Võistkondlikul turniiril:

A. šveitsi süsteemis turniiril –

1) partiipunktid,
2) omavaheline kohtumine (kui kõik kohajagajad on omavahel mänginud),
3) esimese laua üldtulemus,
4) neidude laua tulemus.

Vaba vooru eest arvestatakse võistkonnale viik. Võrdse arvu partiipunktide korral antakse eelistus võistkonnale, kellel ei ole olnud vaba vooru.

B. Ringsüsteemis turniiril –

1) partiipunktid,
2) omavaheline kohtumine,
3) Sonneborn-Bergeri süsteem partiipunktide järgi.

NB! Esimese koha jagamisel toimub 2- ringiline järelmatš (kahe võistkonna korral) või 1- ringiline järelturniir (kolme ja enama võistkonna korral) kiirmales (15+15). Selle viigi korral rakendatakse ülaltoodud kriteeriume paremusjärjestuse määramiseks.

Autasustamine

Kõigis vanuseklassides autasustatakse kolme paremat võistlejat/võistkonda medalite ja diplomitega. Kõigis vanuseklassides esimese koha saavutamine annab õiguse osa võtta noorte MM-võistlustest, teise koha saavutamine annab õiguse noorte EM-võistlustest osavõtuks, kusjuures tšempionil on õigus valikuks, millisel tiitlivõistlusel esineda.

NB! Vastavalt Spordiseaduse §-le 8 on rahvusvahelistel tiitlivõistlustel Eesti rahvuskoondise koosseisus või individuaalselt õigus esineda Eesti kodanikel ja Eestis elavatel alla 18-aastastel alaealistel, kellel ei ole mõne muu riigi kodakondsust.

Lisaks

Täpsed võistluspaigad ning orienteeruvad majutushinnad peavad olema osavõtjatele teada hiljemalt kaks nädalat enne võistluste algust. Vastava info teatamise eest vastutavad võistluste korraldajad kohtadel (korraldav klubi on toodud võistluse toimumise koha ja aja järel).

Üldinfo võistluste kohta Eesti Maleliidu tel. 51 42 625.

Võistlejate osavõtust palume teatada hiljemalt seitse päeva enne võistluste algust vastava võistluse korraldaja telefonil ning kirjalikult EML faksile: 63 13 224 või e-postiga: maleliit@maleliit.ee

Võistleja ülesandmislehel peab olema märgitud: võistleja eesnimi, perenimi, sünniaeg, klubi, Eesti reiting. Ülesandmisleht peab olema allkirjastatud klubi juhi poolt. Eelregistreerimata mängijaid võistlustele ei lubata.

NB! Kõik Eesti meistrivõistlustel osalevad maletajad peavad omama kehtivat litsentsi. Aastane litsents maksab 200 kr. (s.a. 1994 ja vanemad) ja 100 kr. (s.a. 1995 ja nooremad). Ühekordsed litsentsid on vastavalt 50% väiksemad.

Kõik võistlejatega seotud komandeerimiskulud kannab neid lähetav organisatsioon. Eesti meistrivõistluste peakohtunikud kinnitab EML juhatus kohtunikekogu ettepanekul. Võistluste peakohtunikel peab olema vähemalt Eesti malekohtuniku B-litsents või rahvusvaheline kategooria (IA või FA). Iga võistluse peakohtunik peab kahe nädala jooksul peale vastava võistluse lõppu tegema kirjaliku aruande antud võistluse korralduse/läbiviimise kohta ja edastama selle koos partiide protokollidega Eesti Maleliidule. Võistluste kahe kohtunikuga (sh. peakohtunik) seotud kulud katab EML vastavalt kinnitatud eelarvele.

Kõikide turniiride paarimised tuleb läbi viia arvutiga, kasutades Eesti Maleliidu juhatuse poolt sanktsioneeritud programmi.

Mobiiltelefonide kasutamine mängu ajal mistahes viisil on keelatud.

Iga mängija, kes ilmub malelaua juurde 15 minutit pärast mänguaja algust, kaotab partii.

Kõik üldjuhendis määratlemata küsimused lahendab peakohtunik.

Võistluste käigus tekkivad protestid vaatab läbi EML juhatus 14 päeva jooksul pärast protesti saamist.

 
Eesti Maleliit, www.maleliit.ee, maleliit [ ät ] maleliit [ punkt ] ee