Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

"Latvia! Latvija!"

"Latvia! Latvija!"- skandeeris Läti jalgpallipublik, kui Läti rahvusmeeskond võitis Türgit ja lülitas MM kolmanda selle suve spordi tippsündmuselt, EM finaalturniirilt välja. Kuidas lätlased maletavad?

Vastus on- hästi. Kui Eesti võib uhkust tunda Paul Kerese, kahekordse kirimale maailmameistri Tõnu Õimu ja Jaan Ehlvesti üle, tunduvad lätlaste saavutused kaalukamad olevat.

Riiast on pärit Aron Nimzowitsch. Ta oli sajandi algul maailma paremaid maletajaid, oma raamatus "Minu süsteem" ründas ta ägedalt tollaseid käibetõdesid males. Ristiti uusromantikuks. Tema järgi on saanud nime mitmed avangud kaasaegses males- Nimzoindia kaitse, lihtsalt Nimzowitschi avang.

1924. aastal peeti Pariisis VIII Olümpiamängud. ROK lülitas nende mängude kavva ka malevõistlused. Erilist kaalu need malemaailmas ei omanud, range amatöörstatuudi tõttu keelati osavõtt näiteks Aleksander Alehhinil ja teistel omaaegsetel tippudel. Lätlastel on hea meenutada, et esimese nn amatööride maailmameistritiitli võitis Herman Matisons, järgnes teinegi lätlane Friz Apšanieks. Neljandaks jäeti hilisem maailmameister hollandlane Max Euwe. Matisonsist sai hiljem viljakas malekomponist.

Omaette malenurka vääriks eluaegne riialane Mihhail Tal, kes 1960. aastal 23. aastasena, tolle aja kohta tavatult noorena saavutas maailmameistri tiitli, lüües kombinatsioonilises stiilis tollast maailmemeistrit, Paul Kerese igipõlist rivaali Mihhail Bottvinnikut. Kahjuks alahindas Tal Botvinniku võitlejaomadusi, kaotas tollele revanšmatši ja hiljem enam maailmameistrimatšini ei jõudnud. Uued tõusvad tähed- Tigran Petrosjan, Boriss Spasski, Viktor Kortšnoi osutusid Talist paremaks. Õigemini võitlushimulistemaks, neil ju meistritiitel veel puudus.

Tihti mängis Tal kaasa Tallinna rahvusvahelistel maleturniiridel, alati oli ta oma ettevõtliku ja ründava stiiliga üks publiku lemmikutest. Tali kohta on öeldud- kunst ei ole lõppseisus võitvat kombinatsiooni sooritada- kunst on sellise seisu loomine, kus efektne lõppkombinatsioon võimalikuks osutub. Selliste üliteravate seisude loomisel oli Mihhail Tal ületamatu.

Praegune aeg Läti males kõige säravam ei ole. Mitmed talendikad noored (Aleksander Vojtkevitš, Aleksand Shabalov) on emigreerunud USA-sse. Hetkel on Läti esinumber Daniel Fridman, kes Jaan Ehlvestist jääb ELO reitingus maha vaid kümne punktiga. Ometi võivad lõunanaabrid uhkeldada kaheksa suurmeistriga Eesti kolme vastu. Läti kodakonduse on saanud Jevgeni Sveshnikov, tuntud vene maletaja, kellenimeline variant Sitsiilia kaitses oli omal ajal väga populaarne.

Hästi esinetakse igasugu veteranide võistlustel, selle aasta veteranide maailmameister on- lätlane Jusefs Petkevics (eespool omaaegseid tippsuurmeistreid- Mark Taimanovit, Wolfgang Uhlmannit, Wolfgang Unzickeri). Kaks korda on taolise võistluse võitnud teine lätlane- Janis Klovans.

Partii noorelt Mihhail Talilt teel maailmameistrimatšile.

Mihhail Tal- Vassili Smõslov, Bled 1959

1. e4 c6 2. d3 d5 3. Rd2 e5 4. Rf3 Rd7 5. d4! (kohe avangust peale teravustesse) 5. .. d:e4 6. R:e4 e:d4 7. L:d4 Rf6 8. Og5 Oe7 9. O-O-O O-O (Tal võis siin rahul olla. Kuningad on vangerdatud erinevatele pooltele, mis annab just kombinatsioonilise stiili esindajale eelise. Hiljem paljud vastased püüdsid vältida Taliga mängides teravaid seise) 10. Rd6 La5 11. Oc4 b5 12. Od2 La6 13. Rf5! Od8 14. Lh4 b:c4 15. Lg5 Rh5 16. Rh6+ Kh8 17. L:h5 L:a2 18. Oc3 Rf6 (mustal ei tundu vigagi olevat, tules on valge lipp, valge kunigas on ohus. Järgneb ilus lõpp) 19. L:f7!! La1+ (19. .. V:f7 20. V:d8+ või 19. .. Vg8 20. L:g8+ V:g8 21. Rf7X) 20. Kd2 V:f7 21. R:f7+ Kg8 22. V:a1 K:f7 23. Re5+ Ke6 24. R:c6 Re4+ 25. Ke3 Ob6+ 26. Od4 ja must alistus