Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Palju õnne, David Bronstein!

19. veebruaril pidas oma kaheksakümnendat sünnipäeva maleajaloo üks omanäolisemaid suurmeistreid, "Suur Novaator" David Bronstein. Pärast Mihhail Botvinniku maailmameistritiitli võitmist 1948. aastal Haag-Moskva matshturniiril, tuli tal seda esimesena kaitsta 1951. aastal David Bronsteini vastu. Kaks partiid enne matshi lõppu juhtis Bronstein, võitlejahingega Botvinnik suutis aga eelviimase partii võita ja matsh lõppes viigiga. Viik oli tegelikult Botvinniku võit, ta säilitas sellega maailmameistritiitli.

Nõukogude võimumeeste seas isepäine Bronstein soosikute hulka ei kuulunud, nii abistas ta 1974. aastal Viktor Kortshnoid tolle matshis Anatoli Karpovi vastu. Mõneti loogiliselt sidus teda sõprus Paul Keresega, ta on olnud sage külaline Tallinna rahvusvahelistel maleturniiridel. Mitmed konkurendid, kas või seesama Botvinnik, on avaldanud arvamust, et pärast 1951. aasta kaotatud matshi Bronstein enam endist mängutugevust ei saavutanud.

Bronstein ise sellega nõus ei ole: teda huvitas rohkem male filosoofilis-kunstiline külg, talle ei olnud tähtis mitte niivõrd võit ise, vaid see, kuidas see tuli, kuivõrd ta suutis malelaual vastast ületada leidlikkuses, fantaasias, loomingulisuses.

Oma filosoofiakandidaat Smoljaniga kahasse välja antud raamatus "Kaunis ja meeletu maailm" kirjutab Bronstein, et male ei tohiks muutuda liialt võitluseks, omamoodi eksamiks, mille sooritamine on elu ja surma küsimus. "Mängige oma lõbuks, vanemate ja õpetajate rõõmuks, olge selles võitlusmängus ausad ja üllameelsed," kirjutab Bronstein.

Paul Kerese I Mälestusfestivalil 1976. aastal andis Bronstein rea simultaane Lääne-Virumaal. Tema simultaanid olid ebatavalised. Kui näiteks kas või eelmise "Malenurga" kangelane Valter Heuer pressis igast partiist välja maksimumi ja kokku andiski ära terve Rakvere Maleklubi vastu mõned punktid (NB! kaugel sellest, et taolist võitlusvaimu hukka mõista, mõnel inimesel on see nii tugevalt sees, et ta lihtsalt ei oska teisiti- mängib igat mängu, kas või laptuud ikka võidule).

Bronstein lubas vastastel valida värvi, sai alati võitude kõrvale hulgaliselt kaotusi. Endalgi õnnestus Rakvere Gümnaasiumis toimunud simultaanil suurmeistrile üllatavalt kindlalt "ära panna". Kuigi hinge jäi kahtlus, kas suurmeister ikka mängis täie jõuga, andis võit suurmeistri üle koolipoisile innustust edaspidiseks.

Toreda loo simultaanipartiidest Bronsteiniga rääkis tollal päris aktiivselt maleklubi tegemistest osa võtnud Toomas Kork. Endalegi üllatuseks sai Toomas Kiltsi mõisas toimunud simultaanis Bronsteini vastu lauale täieliku võiduseisu. Vastaseid jäi suurmeistril aga järjest vähemaks, Toomasel tuli närv sisse, suur ülekaal sulas ja ta pidas paremaks viiki pakkuda. Mille suurmeister mõningase üllatusega ka vastu võttis.

Toomas sai julgust juurde ja mõne päeva pärast toimunud simultaanis Kadrina Keskkoolis istus ta uuesti suurmeistri vastas. Kuigi Bronstein tegi näo, et ta Toomast ära ei tunne, oli õhust tunda, et Bronstein just nimelt sellel partiil eriliselt silma peal hoidis. Nii oligi, tosina käiguga oli Toomase seis läbi. Ning just siis, kui Toomas alistuda kavatses, teatas Bronstein oma särava naeratuse saatel: "Nonii, täna on siis minu kord viiki pakkuda!" Mille hilisem tipp-poliitik, praegune edukas ärimees Toomas Kork muidugi päris kiiresti vastu võttis.

David Bronstein-Paul Keres, Budapest, 1950, pretendentide turniir

1. e4 e5 2. Rf3 Rc6 3. Ob5 a6 4. Oa4 Rf6 5. O-O Oe7 6. Ve1 b5 7. Ob3 O-O 8. d4 d6 9. c3 Og4 10. h3 O:f3 11. L:f3! e:d4 12. Ld1! d:c3 13. R:c3 Ra5 14. Oc2 Ve8 15. f4 b4 16. Rd5 R:d5 17. L:d5 c6 18. Ld3 g6 19. Kh1 Of8 20. Vf1 Og7? (20. .. d5) 21. Od2 c5 22. Oa4 Vf8 23. Vab1 Lb6 24. f5 Od4 25. Lg3! Rc4 26. Oh6 Og7? (partii mängiti Budapestis viimases voorus, Bronsteinil oli esikoha jagamiseks vajalik see kindlasti võita, et jõuda maailmameistrimatshini. Keresel edasipääsuvõimalused puudusid. Hiljem on avaldatud kahtlust, et Keres võis selle partii oma sõbrale meelega kaotada. Kes teab, mis sel süngel 1950. aastal tegelikult juhtus. Fakt on see, et Bronstein mängis suurepäraselt, Keres oli suures ajapuuduses. Oda ei tohtinud vahetada, kahida tuli kvaliteet, pärast 26. .. R:b2 oleks tekkinud seis mõlemapoolsete võimalustega olnud) 27. O:g7 K:g7 28. f6+ Kh8 29. Lg5 (mustal pole kaitset Vf4 ja Vh4 vastu) 29... b3 30. a:b4 Lb4 31. b:c4 L:a4 32. Vf4 Lc2 33. Lh6, ning must alistus, järgneda võiks 34... L:b1+ 35. Kh2 Vg8 36. L:h7+ K:h7 37. Vh4X