Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Morten Sand andis Eestile positiivse hinnangu

Kolmapäevast kuni reedeni viibis Eestis lühivisiidil Rahvusvahelise Maleliidu (FIDE) asepresident norralane Morten Sand. Sandi ülesandeks oli inspekteerida Eesti valmisolekut 2008. aasta maleolümpia korraldamiseks. Teatavasti on FIDE presidendinõukogu välja valinud kaks pakkumist, Tallinna ja Dresdeni Saksamaal. Nende kahe hulgast valitakse 2008. aasta maleolümpia korraldaja. Lõplik otsus korraldajamaa suhtes langetatakse tänavu oktoobris Hispaanias toimuval FIDE kongressil. Mõlemad kandidaadid valmistuvad väga tõsiselt.

Neljapäeval kohtus Sand kultuuriminister Urmas Paetiga. Lisaks 2008. aasta maleolümpia võimalikule korraldusele arutati Kultuuriministeeriumis ka võimalust, et juba 2006. aasta maleolümpia võib toimuda Eestis. Nimelt ei ole Itaalia linn Torino täitnud nõuetekohaselt 2006. aasta maleolümpia korraldamiskohustusi. FIDE kongressil Bledis 2002. aastal jäi Tallinn lõpphääletusel küll Torinole kindlalt alla, kuid tegu oli siiski paremuselt teise pakkumisega. Kui Torino nüüd loobub, siis antakse korraldamisõigus Tallinnale.

Vahetult enne Sandi Eesti visiiti esitas FIDE Torinole ultimaatumi: kui 15. septembriks pole kohustusi täidetud, siis võetakse neilt korraldamisõigus ära. Torino peab maksma FIDEle miljon Ðveitsi franki, mis on tagatis, et nad olümpia korraldavad. Kui üritus toimub, siis FIDE tagastab selle summa.

Reedel, vahetult enne ärasõitu esines Sand Radisson SASi hotellis pressikonverentsiga. Tema hinnang Eestile oli igati positiivne. Norralane kiitis siinset külalislahkust ja vastuvõtjate professionaalsust. Samuti hindas ta piisavaks Eesti hotellide mahutavust, trantspordivõimalusi, infrastruktuuri jm. Tema arvates saaks Tallinn suurvõistluse korraldamisega hakkama küll.

Juhul kui Eesti maleolümpia korraldamisõiguse saab, siis tuleb meil vastu võtta hinnanguliselt 2000-3000 mõttesportlast 160 riigist. Maleolümpia maksumus sõltub elukallidusest, Eestis läheks ürituse läbiviimine maksma umbes 50 miljonit krooni.