Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

MK Vabaettur malelaager noortele

Tallinna maleklubi “Vabaettur” korraldas Paul Kerese nimelises malemajas 14.-16. jaanuarini noorte malelaagri, millest võttis osa 18 esimese, teise ja kolmanda järgu maletajat.

Laagri raames toimusid ringsüsteemis turniirid, noored jagati vastavalt mängutugevusele kolme kuueliikmelisse gruppi. Reedest pühapäevani mängiti viis vooru. A-grupi turniiri võitis Juri Holvason, B- ja C-grupi parima selgitamiseks läks vaja järelmatše, gruppide parimaks osutusid vastavalt Roman Holvason ja Hendrik Osula.

Laupäeval kuulasid noored 1,5-tunnise loengu male ajaloost, kus räägiti male sünnist, arengust ja hetkeseisust maailmas ja Eestis. Samuti said noormaletajad tutvuda eestikeelsete maleraamatute ja -ajakirjadega, muu hulgas said käes hoida ka näiteks esimest eestikeelset maleraamatut, 1883. aastal Tartus Ado Grenzsteini sulest ilmunud “Male-õpetust” jpt teoseid.

Lühikesele ajalooloengule järgnes 1,5-tunnine loeng male eetikast ja psühholoogiast, kus räägiti, kuidas maleturniiril käituda, mis on lubatud ja mis keelatud. Samuti said noored teada, et malemängus on väga oluline koht psühholoogial, vastast ei tohi karta, kuid ka mitte alahinnata. Toodi mitmeid näiteid elukutseliste maletajate maailmast. Need loengud viis läbi siinkirjutaja.

Pühapäeval pidas 1,5-tunnise loengu oma karjäärist rahvusvaheline suurmeister Kaido Külaots. Jutustavale osale järgnes suurmeistri simultaan. Külaots kohtus kõigi 18 laagris osalenuga, võitis 15 ja viigistas 3 partiid, kaotamata seejuures ainsatki mängu. Viiki suutsid suurmeistriga mängida Juri Holvason, Ivan Zubarev ja Ilja Gabovitš. Kolmepäevase ürituse lõpetuseks mängiti välkturniir.

Malelaagri lõppedes autasustati kõiki osalejaid karikate, diplomite ja raamatutega. Klubi poolt said karika eelmisel aastal Eesti omavanuste meistrivõistlustel medali pälvinud Ivan Moltšanov, Roman Holvason ja Deniss Aksjonov.

Klubi “Vabaettur” on hetkel üks aktiivseimalt tegutsev maleklubi Tallinnas. Klubisse kuulub 116 last, treeneritena töötavad Lydia Barbot de Marny, Mari Kinsigo, Louisa Allekand, Tiina Raud (Limberg) ja Igor Krupenski. Kolmepäevane malelaager sai teoks Tallinna Spordi- ja Noorsooameti rahalisel toel.

Tulemused.

A-grupp. 1. Juri Holvason 5 punkti 5st, 2. Jevgeni Rumjantsev 3, 3.-4. Ivan Moltšanov ja Aleksei Škrjabin 2,5, 5.-6. Ivan Zubarev ja German Jermilov 1.

B-grupp. 1.-2. Roman Holvason ja Ivo Adermann 4 punkti 5st, 3. Aleksandr Kolesnikov 3, 4.-5. Sergei Kozlov ja Deniss Aksjonov 2, 6. Danil Osminin 0.

C-grupp. 1.-2. Hendrik Osula ja Ilja Gabovitš 4 punkti 5st, 3. Meelis Vilipõld 3, 4. Rasmus-Kaarel Kilp 2, 5. Maksim Rõtšagov 1,5, 6. Uku Langebraun 0,5.