Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Kasparov taas FIDEga tülis

Toimumata on jäänud neli MM-matshi

Soovunelm ühtsest maailmameistrist kaugenes taas

Juba pikka aega kõrgeimat Rahvusvahelise Maleliidu (FIDE) reitingut omav eksmaailmameister Garri Kasparov teatas 18. jaanuaril oma kodust Moskvas maailma pressile, et loobub FIDE MM-matšist. Kasparovi matš valitseva FIDE maailmameistri Rustam Kasimdzhanoviga pidi toimuma 25. aprillist – 14. maini Türgis Istanbulis. Loobumise põhjustena nimetab ta FIDE poolset kehva asjaajamist, viimaste aastate jooksul on MM-matš ära jäänud või edasi lükatud neljal korral. Anname järgnevalt sõna Kasparovile.

“Liitusin FIDEga 2002. aasta mais Praha tippkohtumise ajal, et proovida ühendada malemaailma, et oleks vaid üks maailmameister. Enam kui kahe ja poole aasta jooksul on FIDE MM-matši ajakava paika pandud neljal korral ja iga kord on tähtaeg ületatud, sest rahalisi garantiisid on ignoreeritud. Neli korda olen pidanud valmistuma matšiks ja seejärel toibuma, sest matš on jäänud toimumata. Sissetulekute kaotust on lihtne mõista, kuid peidetud kahju on psühholoogilist laadi. Toimuma pidanud ja ära jäänud matšid viisid tõsiselt tasakaalust välja nii minu professionaalsuse kui isiksuse. FIDE vaevus mind alles viimasel hetkel matšide ärajäämisest informeerima, rääkimata minu kahjude kompenseerimisest või isegi vabandamisest.

Pidasin FIDEga veel hiljaaegu läbirääkimisi, mind on viimasel ajal väga halvasti koheldud. Mu elu on viimase kahe ja poole aasta jooksul täielikult lõhutud tänu sellele senitoimumata matšile ja ma pean nüüd edasi minema ilma selleta.

Võimalik, et viimane piisk oli hetkel Hollandis toimuva Wijk aan Zee superturniiri jälgimine. Olin sunnitud loobuma Wijk aan Zee turniirist, kuna FIDE teatas, et samal ajal toimub Dubais MM-matš. Sellise suurepärase turniiri kõrvalt vaatamine murdis mu südame.

Mõned detailid, mis võib-olla aitavad selgitada, kuidas ma jõudsin antud olukorrani. 2004. aasta septembris teatas FIDE president Kirsan Iljumzhinov avalikult, et on olemas raha minu ja Rustam Kasimdzhanovi matši auhinnafondi tarbeks, matš pidi toimuma tänavu jaanuaris Dubais. Peagi ilmnes, et sel väitel pole absoluutselt mitte mingit alust.

Kaks kuud hiljem Moskvas toimunud Venemaa meistrivõistluste ajal ütlesin pressikonverentsil meediale, et MM-matši toimumiseks pole mingit lepingut sõlmitud, pole mingeid rahalisi garantiisid ja FIDE levitab lihtsalt väärinfot. Vastulauseks teatas FIDE ametlikult, et ma valetan. Mõistagi ilmnes, et valetas FIDE ja see räägib selget keelt organisatsioonist, mis pole minu ees endiselt vabandanud. Olin piisavalt huvitunud, et matši organiseerimises toimuks progress ja kirjutasin avaliku kirja 2004. aasta oktoobis toimunud FIDE kongressile. FIDE juhtkond keeldus kirja käsitlemast ja kongressil arutamast, lootes ilmselt, et uudise puudumine on hea uudis.

Tol hetkel oli Türgi Maleliit valmis üle võtma matši organiseerimise. Türgi Maleliidu president Ali Nihat Yazici omab märkimisväärset võimu ja oli valmis jätkama sponsorite otsimist. Kuid FIDE andis Dubaile aega juurde, ehkki oli iseenesest mõistetav, et eeldatav sponsor Mohammed bin Rashid Al Maktoum ei toeta üritust ja ei kavatsenudki seda kunagi teha. FIDE määras Türgi Maleliidu matši korraldajaks liiga hilja, töö algas detsembri alguses. Tänaseni pole kumbki MM-matšil osalev mängija FIDEga mitte mingit lepingut allkirjastanud, mul pole mingeid finantsgarantiisid ja mul on varasemast kogemus, et lepingu vormistamine võtab kaua aega.

Tunnen sümpaatiat hr Nihat Yazici vastu, kes on teinud väga palju tööd male ja selle matši toimumise heaks. Olen kindel, et ta oleks suutnud luua mulle vastuvõetavad finantstingimused, kuid ma ei saa oodata rohkem, pean saavutama kontrolli oma elu üle. Vabandan hr Nihat Yazici, Türgi valitsuse ja sealse ärimeeste ühingu ees ja teen edaspidi kõik endast oleneva, et aidata kaasa Türgi malele tulevikus.

Asi ei ole ei rahas ega maailmameistritiitlis, ma ei loo lihtsalt endale enam illusioone matši toimumisest. 2002. aastal unistasin ja nägin võimalust, et malemaailmas on peagi üks ühine maailmameister. See ei näi enam võimalik. Isegi kui meie matš Kasimdzhanoviga mingi ime läbi teoks saaks ja ma võidaksin, kannaksin ma vastutust ühendada tiitid, kuid ei omaks selleks võimalust.

Paljud lootsid, et ma suudan ühendada malemaailma, nägid minus päästjat. Enam ma seda ei ole. Ma ei loobu malest, mängin nii hästi ja nii kaua, kuni suudan säilitada oma stiili. Jätkan mängimist, et pakkuda rõõmu neile, kes seda mängu armastavad. Olen hoidnud FIDE reitingutabeli esimest positsiooni umbes 20 aastat ja ma olen jätkuvalt valmis oma kohta kaitsma. Taandun vaid poliitilistest mängudest, mis seonduvad maailmameistrimatšiga.”