Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Eesti meistrivõistlused ja saja-laua matš Soomega

Maikuu Eesti maleelu ilmestasid kaks sündmust, Eesti meistrivõistlused ning kohe sellele järgnenud saja-laua matš Soomega Helsinkis.

Eesti meistrivõistluste tulemused olid üllatuslikud, nii jäid medalimeeste ukse taha kõik kolm osalenud suurmeistrit- Kaido Külaots, Mihhail Rõtšagov ja Igor Švõrjov. Neist kaks esimest paistsid silma suure rahumeelsusega, mõlemad said kaks võitu ja ülejäänud partiid tüürisid viigisadamasse. Et Rõtšagovi viigilembus on üldteada, siis Külaotsa rahulik mäng tegi küll natuke nõutuks. Ju on siis tema mängustiil Euroopa tippturniiridel mängides liialt akadeemiliseks muutunud, et kohalikest meistritest valutult ja riskimata jagu saada.

Teist aastat järjest krooniti Eesti meistriks Meelis Kanep, kes sellega täitis ka suurmeistrinormi. Teine oli Andrei Kalinitšev- Moskvas elav, tulevikus malelaual Eestit esindama hakkav kosmopoliitne noorhärra. Isa elab tal Saksamaal ja on males suurmeister, ema Valeria Gansvind on samuti tuntud maletaja ja tuli Eesti naiste meistrivõistlusel Monika Tšõganova järel teiseks. Just ema suguvõsas on Kalinitševil Eesti juuri, mis võimaldaski tal saada Eesti kodakondsus. Tegemist on maletaja pragmaatilise otsusega, vaevalt Kalinitšev kunagi ülitugevasse Venemaa koondisse jõuaks. Kolmanda koha saavutas traditsiooniliselt Eesti meistrivõistlustel hästi esinev kuuekordne Eesti meister Olav Sepp.

Saja laua matšil Helsinkis tuli Eestil, nagu karta oli, vastu võtta kaotus 45,5:54,5. Soome tuli välja tugeva võistkonnaga, kõik soovijaid ei pääsenud mängimagi. Eestil oli seekord mängijate kokkusaamisega mõningaid raskusi, tagumistel laudadel oli Soome ülekaal ikka väga suur.

See oli Soome esimene võit Eesti üle, peale kolme suurt kaotust. Eesti maleliidu peasekretär Hendrik Olde leidis isegi, et Soome võit oli meievahelistele malesuhetele kasulik- oleks Eesti seekordki võitnud, oleks soomlastel tulevikus igasugune mänguisu kadunud olnud. Sellega võib nõustuda, olid ju soomlased võistkonna kokkuajamisega näinud suurt vaeva. Isegi nende häälestus mänguks oli tavalisest erinev. Ei mingeid sõbralikke tervitusi, tugev käepigistus ja kohe ”ära panema”. Nende kaotus selle koosseisuga Eesti nõrgendatud võistkonnale oleks ikka täielik katastroof olnud.

Siiski, Soome sisu arvestades vaevalt nad ka kaotuse puhul püssi põõsasse oleksid visanud. Ega Eesti nüüd nii tugev malemaa ka ei ole, et mängusõpru hoides kellelegi meelega kaotama peaks. Oleks Eesti kasvõi sama koosseis väljas olnud, mis hiljaaegu matšis Lätiga, vaevalt me seda matši kaotanud oleksime. Aga mis seal enam, Soome oli seekord tugevam ja vääris võitu.

Läänevirumaalastest olime Helsinkis Kalle Kiige ja Üllar Hermliniga kolmekesi ja tõime Eestile 1,5 punkti kolmest.

Partii Eesti meistrilt. Meelis Kanep mängis terve turniiri vältel elurõõmsat ja pingevabat mängu, riskis parajalt, natuke oli ka sportlikku õnne ja nii see esikoht koju tuli.

Vladimir Zavoronkov- Meelis Kanep, Tallinn, Eesti meistrivõistlused 2005

1. e4 c5 2. Rf3 d6 3. d4 c:d4 4. R:d4 Rf6 5. Rc3 a6 6. f3 b5 7. a4 (tavaliselt mängitakse siin 7. Rd5) 7. .. b4 8. Rd5 e6 9. R:b4 (valge tuleb musta soovidele liialt vastu- võtab vastu terava seisu, mis järk-järgult veelgi halveneb, 9. R:f6 L:f6 10. Ld2 andis valgele veel parema seisu) 9. .. d5 10. c3 d:e4 11. Of4 (teadnuks valge, et partii juba kümne käigu pärast lõpeb, oleks ta tõenäoliselt rahulikumalt 11. Oe2 mänginud) 11. .. O:b4 12. c:b4 Lb6 13. b5 O-O 14. a5 Lb7 15. Vc1 (valge seis on juba väga raske, mitmes variandis käib must e5 ühes Ve8. Valge ei jõua ka enam rahulikult arendada, peale 15. Oe2 tuleb 15. .. Rd5. Üks võimalik kaitse oli siin 15. Oe5. Valge mängib edasi jonnakalt aktiivselt ja võidule) 15. .. e:f3! 16. L:f3 e5! 17. V:c8 (võrdub alistumisega, tuli otsida pääseteed variantides peale 17. Rf5 L:f3 18. Re7+ Kh8 19. g:f3 e:f4 20. R:c8 a:b5 21. O:b5 V:a5 22. Rd6 Kg8 23. O-O) 17. .. L:c8 18. L:a8 e:f4 19. Oe2 Lc1+ 20. Od1 Le3+ 21. Re2 Re4 ja valge alistus