Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Loodi Maleakadeemia Vabaettur

Tallinnas tegutsev maleklubi Vabaettur on alanud õppeaastast jõudsalt laienenud ja klubist on välja kasvanud tõeline maleakadeemia, septembrist muudetigi klubi nimi – uueks nimeks on Maleakadeemia Vabaettur. Lastele maleõpetuse senisest veelgi kättesaadavamaks muutmise nimel antakse tunde lisaks senisele Paul Kerese nimelisele malemajale alates septembrist ka erinevate üldhariduskoolide juures.

Maleakadeemia üheks eesmärgiks on, et õpilased saaksid omandada maleharidust ja käia maletrennis kõikides Tallinna linnaosades. Alates septembrist saavad õpilased käia maletrennis Õismäel Tallinna Õismäe Vene Lütseumis, Mustamäel Tallinna 53. keskkoolis, Lasnamäel Lasnamäe Gümnaasiumis, Koplis Tallinna Ranniku Gümnaasiumis ja kesklinnas Tallinna Juudi Koolis. Lisaks koolidele jätkuvad treeningud ka Paul Kerese nimelises malemajas.

Õppeprotsessi juhib Aleksander Veingold

Lisaks senistele treeneritele (Lydia Barbot de Marny, Mari Kinsigo, Tiina Raud, Louisa Allekand ja Deniss Kovaljov) hakkavad maleakadeemia juures töötama kaks uut treenerit ning kõige andekamate õpilastega hakkab treenima Eesti üks tugevamaid maletajaid, rahvusvaheline meister, filosoofia doktor Aleksandr Veingold, kes lõpetas tänavu kevadel Tallinna Ülikooli praktilise filosoofia doktorantuuri. Veingold juhib ühtlasi kogu õppeprotsessi maleakadeemias.

Maleakadeemia ootab koolide juurde maletrenni kõiki soovijaid, mitte ainult vastava kooli õpilasi. Tallinnas ja loodetavasti ka mitmel pool mujal Eestis käivitub programm, mille lõpptulemusena soovitakse näha sportmängude õpetuse jõudmist kooliprogrammi. Plaanist viia sportmängude õpetus valikainena algklasside kooliprogrammi kirjutati pikemalt Eesti Spordilehes tänavu 20. juulil.

Veingold: ´Mitmed uuringud tõestavad, et male on tugev katalüsaator lapse intellekti arenemiseks. Õigesti läbi viidud õppeprotsess males aitab inimest kogu elu, male õpetab olema sihikindel ja säilitama tasakaalu. Kas laps saab tugevaks maletajaks või ei, polegi seejuures nii oluline. Sotsioloogilised küsitlused tõestavad, et valitud elualal jõuavad suurema meisterlikkuseni need inimesed, kes vaatlevad oma elu nagu omapärast malemängu, milles tuleb aeg-ajalt teha olulisi strateegilised otsuseid. Kuid kui laps tahab tõsiselt tegeleda malega, siis maleakadeemia juures on kõik vajalikud vahendid ning jõud olemas, et viia lapsi malemaailma tippu.¡

Noortele pakuti tasuta osalemisvõimalust

Maleakadeemia Vabaettur korraldas juba ka esimese suurema võistluse Tallinnas, 9.-11. septembrini viidi läbi neli turniiri: üks turniir täiskasvanutele ning kolm noorte turniiri (kuni 10-, 12- ja 16-aastastele). Noorte turniiridel osavõtumaksu ei küsitud.

Kõik turniirid toimusid ðveitsi süsteemis, mängiti seitse vooru. Täiskasvanute turniiril kasutati ajakontrolli üks tund partii lõpuni mõlemale vastasele, noorte turniirid viidi läbi ajakontrolliga 45 minutit partii lõpuni mõlemale vastasele. Nii täiskasvanute kui ka noorte võistlused kuulusid Eesti Maleliidu poolt korraldatavate nädalalõputurniiride sarja koosseisu. Kokku oli nädalavahetusel võistlustules 117 maletajat.

Täiskasvanute turniiri võitis Tarvo Seeman 6 punktiga 7st, järgnesid Hillar Kärner ja Robert Dubrovin 5,5 punktiga. Kuni 16-aastaste seas jagasid esikohta Nikolai Kunitsõn ja Ivan Moltðanov 6 punkitga 7st, järgnesid Georgi Dzaniaðvili ja Ivo Adermann 4,5 punktiga. Kuni 12-aastaste seas jagasid esikohta Triin Narva ja Roman Holvason 5,5 punktiga 7st, kolmas oli Aleksander Kolesnikov 5 punktiga. Kuni 10-aastaste seas läks esikoht samuti jagamisele, nii Ilja Gabovitð kui Ruben Airapetjan kogusid 6 punkti 7st, kolmas oli Valentin Dragun 5,5 punktiga. Kindlasti ei jää äsjalõppenud turniir viimaseks, kus noortele tasuta osalemisvõimalust pakutakse.

Septembri lõpus plaanib Maleakadeemia Vabaettur korraldada malelaagri, kus lisaks Eesti noortele osalevad ka Soome noormaletajad. Veel plaanitakse korraldada loenguid, kuhu kaasatakse ka välissuurmeistreid. Samuti soovitakse edaspidi pakkuda akadeemia õpilastele rohkelt võimalusi osalemaks erinevatel rahvusvahelistel turniiridel, kus võimalik täita rahvusvahelisi tiitlinorme.

Lisainfo Maleakadeemia Vabaettur kohta on saadaval internetis aadressil www.vabaettur.ee, infot saab küsida ka telefonil 58003989 (Igor Krupenski) või e-maili teel See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Peipsi kaldal meenutati Lembit Olli

Juba viiendat korda meenutati septembri alguses Peipsi kaldal Uuskülas Ida-Virumaalt sirgunud malemeest Lembit Olli. Seekord oli peale maakonna maleharrastajate kohal ka suurepärane duett Tallinnast – rahvusvahelised meistrid Tatjana Fomina ja Monika Tsõganova. Oli meeldiv, et 40 osaleja seas oli tosin noormaletajat, neist noorim Eesti kuni 10-aastaste tüdrukute maletðempion Katrina Korban Narvast. Võistlus esikohale oli pingeline Kohtla-Järve ja Narva maletajate vahel. Lõpuks osutus võitjaks narvalane Dmitri Vergun 7 punktiga 9 partiist. Järgnev viisik – Artjom Jeremejev, Aleksander Volodin, Maris Korstin, Sergei Neff ja Sergei Nigmatullin – kogus vaid pool punkti vähem ja reastus lisanäitajate põhjal toodud järjekorras.

8.-13. koha jagajate seas olid ka 5,5 punkti kogunud Fomina ja Tsõganova, kes naiste arvestuses võitsid esimese ja teise auhinna. 15-aastane Valentina Golubenko kogus pool punkti vähem ja oli naistest kolmas.

Turniiri korraldas Ida-Virumaa Spordiliit eesotsas väsimatu spordiaktivisti Valdek Murdiga. Üritust toetasid Eesti Kultuurkapital, Kohtla vallavalitsus, AS Eesti Põlevkivi, AS Eesti Karastusjoogid, hr Tiit Vähi.

Arvo Kruus