Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Kreekas Eestit esindamas

Rahvusvahelisel Maleliidul (FIDE-l) on Permanentne Probleemmale Komisjon (PCCC), mis peab igal aastal oma koosoleku Ülemaailmsel Probleemmale Konverentsil (WCCC). Tänavu peeti konverents Kreekas Eretrias 3.-10. septembrini, suurel saarel otse Ateena külje all. Konverentsil osales üle kahe saja probleemmaletaja ja probleemmale huvilise 34 riigist. 30 nendest riikidest olid esindajad ka komisjoni koosolekul. Seekord oli üle pika aja esindatud ka Eesti – üritusest võttis osa Rootsi eestlane Indrek Aunver, kes kolis hiljuti elama Tallinna.

1960ndatel ja 1970ndatel aastatel esindas neil konverentsidel Rootsit väliseestlane Aleksander Hildebrand (1921-2005). Just tema korraldas selle, et Eesti on tänasel päeval registreeritud maade hulgas, kus probleemmalega tegeletakse. Hilisematel aastatel on ka mitmed eestlased plaaninud konverentsil osaleda, kuid seni pole see teoks saanud.

Esimene Ülemaailmne Probleemmale Konverents toimus 1956. aastal Ungari pealinnas Budapestis. Järgmise konverentsi korraldavad hollandlased aasta pärast Wageningenis.

Kõrgelt hinnati Jüri Randviiru etüüdi

Tänavu olid konverentsil delegaadid kohal pea kõikidel Eesti lähiümbruses asuvatel riikidel. Lätit esindas Ilya Ketris ja Leedut Vilimantas Satkus.

Lisaks Eestile olid konverentsil esindatud Austria, Belgia, Bosnia ja Hertsegoviina, Bulgaaria, Gruusia, Holland, Horvaatia, Iirimaa, Iisrael, Itaalia, Jaapan, Kreeka, Leedu, Läti, Makedoonia, Moldova, Poola, Prantsusmaa, Rootsi, Rumeenia, Saksamaa, Serbia ja Montenegro, Slovakkia, Sloveenia, Soome, Suurbritannia, Ðveits, Taani, Tðehhimaa, Ukraina, Ungari, USA ning Venemaa.

Komisjoni koosolekul mainiti et üks eestlane võitis ühe unustusse jäänud turniiri. Harva juhtub, et nii kaua aega läheb, aga seekord võttis üle kümne aasta, enne kui nüüd otsustati, et Jüri Randviiru (1927-1996) etüüd jagab esimest kohta ¡The Problemist¡ turniiril 1990-1991. Sellega on Randviiru etüüd üks paremaid, mis Inglismaal nendel aastatel avaldati.

Konverentsiga raames tegeldakse ka palju maleprobleemide koostamisega. Aunveri neljakäiguline isematt sai austuse ühel koha peal venelaste poolt välja kuulutatud turniiril. Need, kes eestlasest ettepoole jõudsid, on kõik väga tuntud problemistid. Näiteks Petko Petkov Bulgaariast, kes on probleemmales mitmekordne maailmameister ja Aleksander Aþusin Venemaalt, kes on praegu üks paremaid isemattide koostajaid.

Maleprobleemide vastu tunnevad huvi suurmeistridki

Maleprobleemide lahendamine on üks suurematest üritustest konverentsil. Läbi aegade on Soome lahendajate meeskond saanud üle kahekümne medali. Viimased kümme aastat on asi aga järjest raskemaks kujunenud, eriti seetõttu, et inglaste meeskonnas teeb kaasa kaks malemängu suurmeistrit – Jonh Nunn ja Jonathan Mestel, kes lahendavad sama hästi kui mängivad.

Seepärast olid soomlased tänavu saavutatud pronksmedalitega rohkem kui rahul. Ülesannete ja etüüdide lahendamise võistluse võitiski Suurbritannia koosseisus John Nunn, Jonathan Mestel ja Michael McDowell, Teiseks tuli Iisrael ning kolmandaks Soome.

Üks konverentsi mõtetest on tutvustada probleemmalet. Iga malemängija võiks vabalt lisaks mängimisele ka probleemide koostamise ja nende lahendamisega tegeleda, see ei pruugiks olla haruldus. Minu teada on praegu aga vaid üks mees, kellel sellised kolm tiitlit erinevates mänguliikides. Nimelt anti Yochanan Afekÿile Iisraelist koosoleku ajal FIDE meistri tiitel lahendamises, varasemast on tal juba rahvusvahelise meistri tiitel nii kompositsiooni alal kui ka malemängus.

Lisaks nimetatud konverentsi korraldamisele ja muude probleemmalega seotud küsimuste lahendamisele avaldab Permanentne Probleemmale Komisjon iga kolmeaastase perioodi kohta raamatu parimate maleülesannete ja -etüüdidega, ilmub ¡FIDE album¡. Esimene selline album ilmus 1961. aastal ja sellest ajast alates on neid raamatuid ilmunud kokku 18 tükki (kokku on neis avaldatud 17484 diagrammi maailma parimate maleülesannete ja -etüüdidega). Viimane raamat nägi ilmavalgust 2004. aasta suvel ja see käsitles perioodi 1995-1997.

Üldiselt võib öelda et kreeklased korraldasid konverentsi väga hästi ja äärmiselt ilusas kohas, heal tasemel on ka ürituse kodulehekülg (http://www.chessfed.gr/wccc2005/). Maletajad said konverentsi ajal nautida Vahemere ääres olemist ja soojust, mida põhjamaade kliima septembris enam eriti ei paku.