Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Kellele korraldatakse võistlusi ?

Tallinnas Paul Kerese nimelises malemajas toimusid 22. oktoobril Harjumaa kiirmale meistrivõistlused. Mängiti ajakontrolliga 15 minutit kummalegi vastasele partii lõpuni. Meeste turniiri võitis Vitali Ðlõkov 9 punktiga 9st, naiste seas oli parim Nadeþda Volkova 6 punktiga 7st ja noorte turniiri võitis Tarmo Tuul 6,5 punktiga 7st.

Pikemalt polekski sellest turniirist põhjust kirjutada, piisanuks tulemuste äratrükkimisest statistikaküljel. Kuid kuna turniiri korraldus, eelkõige juhend, oli täiesti ligadi-logadi, siis tegin eelmisel nädalal pöördumise maleringkondadele, kus selgitasin probleemi olemust. Oma e-mailile sain väga rohkelt vastukaja ja just see vastukaja ning maletajate toetus sundisidki mind asjast siiski kirjutama.

Probleemi olemusest

Niisiis saatsin umbes poolesajale malesõbrale eelmisel nädalal, mõni päev pärast eespool mainitud turniiri toimumist, e-maili. Kirja sisu valgustas probleeme, milledega puutusin kokku seoses Harjumaa kiirmale meistrivõistlustega. Nimelt mõtlesin ma heas usus üle pika aja kaasa mängida taas ühel maleturniiril ja läksin laupäeval, 22. oktoobril Paul Kerese nimelisse malemajja kohale ajaks, mil pidi toimuma osalejate lõplik registreerimine st olin kohal võistluspäeva hommikul kell 11.00.

Loomulikult olin ma eelnevalt teinud ka eelregistreerimise ja esitanud nõutavad andmed st saatsin e-maili juhendis toodud aadressile See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. – vastuseks sain samal päeval, et minu kiri ei läinud kohale (kas aadress üldse eksisteeris?). Väga kummaline olukord – juhendis oli nõutav eelregistreerimine ja toodud ka e-maili aadress, kirjad sellele aadressile aga kohale ei läinud.

Igaks juhuks saatsin samale aadressile veel ühe e-maili (kuigi mulle postkasti tulnud raporti põhjal veendusin, et aadressiga ma eksinud ei olnud, ega ma saanudki naljalt eksida, kuna võtsin aadressi juhendist copy-paste). No loomulikult sain oma uuele e-mailile taas sama vastuse. Olin sellisest korraldusest nii löödud, et kuigi juhendis olid antud ka telefoninumber ja postiaadress, siis helistama või kirjutama ma küll ei hakanud, et end eelnevalt registreerida (äkki poleks ka telefoninumber ja postiaadress toiminud?). Igatahes otsustasin siiski mängida ja läksin niisiis võistluspäeva hommikul Paul Kerese nimelisse malemajja kohale. Ilm oli vastik ja vihmane, kuid soov üle pika aja malet mängida kaalus selle üles. Niisiis jõudsin kohale ja kohapeal selgus, et ma ei saagi mängida. Nimelt ei saa Tallinna linna maletajad Harjumaa meistrivõistlustel osaleda (kas siis Tallinn ei olegi osa Harjumaast?). Selgituseks öeldi mulle midagi sellist, et kuna Tallinna linn Harjumaa spordiürituste korraldamist ei rahasta, siis pole ka tallinlastel oselemisõigust. Absurd!

Ei viitsinud korraldajatega kohapeal eriti vaielda, loobusin (kahjuks ei pakutud ka võimalust kasvõi väljaspool arvestust kaasa lüüa). Ehkki oleksin vabalt võinud mõnd valda esindada, kasvõi Viimsi valda, kus viibin suviti väga sageli. Tänapäeval on see sissekirjutuse asi väga vaieldav, sest inimene võib ju elada juba aastaid näiteks Sakus (Harjumaal), kuid sisse on ta kirjutatud näiteks kuskile Tartumaale. Lisaks pole ju tegelikult sissekirjutus üldse nõutav (aga see kõik on juba omaette teema). Igatahes võtsin kodus närvi rahustuseks veelkord juhendi lahti (http://www.maleliit.ee/modules.php?print=1&name=Sections&op=viewarticle&artid=26).

Juhend ütles osavõtjate kohta järgmist: ´Võistlustest lubatakse osa võtta kõigil Harju maakonna linnades ja valdades elavatel või töötavatel sportlastel, Harjumaa koolide õpilastel või Harju maakonna omavalitsusüksuste spordiklubide liikmetel. Osavõtjate arvu võistlustel ei piirata.¡ Seega pidanuks ma juhendi järgi mängida saama. Muide ka kuskilt mujalt juhendist ei saanud kuidagi välja lugeda, et tallinlased Harjumaa meistrivõistlustel mängida ei saa. Nagu ma hiljem kuulsin, ei olnud ma mitte ainuke tallinlane, kes osaleda soovis, kuid sellest plaanist kehva juhendi ja korralduse tõttu loobuma pidi. Ütlesin ka korraldajatele, et edaspidi tehku juhend täpsemalt, et andku üheselt mõista, et tallinlased Harjumaa meistrivõistlustel osaleda ei saa (mis on ju tegelikult absurd, mis Harjumaa meistrivõistlused need siis on? Kas kujutate ette Saaremaa meistrivõistlusi nii, et Kuressaare linna maletajatel osaleda ei lubata?).

Maletajate reaktsioon

Ma tõepoolest ei kavatsenud asjast kirjutada, kuid sain nii rohket ja huvitavat vastukaja, et otsustasin teema siiski üles võtta.

Seitsmekordne Eesti naiste meister Monika Tsõganova kirjutas vastuseks: ´Kujutad ette, kui kehv tunne mul oli, kui Muugal elav Tallinna koolipoiss (ja Tallinnas registreeritud klubi liige) pidi koju sõitma. Seejuures oli see esimene maleturniir tema elus, milline kogemus! Teisedki K. Külaotsa malekooli ja paljude teiste klubide õpilased pidid koju minema. Registreerimisega juhtus minulgi sama lugu, sain oma kirjad tagasi.¡

Lastest on tõepoolest kõige rohkem kahju. Aga kuna Harjumaa Spordiliidust helistati mulle pärast minu e-maili kättesaamist (eelmisel nädalal läksid e-mailid tõrgeteta kohale, nädal varem aga mitte) ja vabandati kehva juhendi pärast ning lubati järgmisel aastal üheselt mõistetavalt juhendisse sisse kirjutada see, et tallinlased Harjumaa meistrivõistlustel oseleda ei saa, siis leebusin ja mõtlesin asjast ikkagi mitte kirjutada.

Kuid siis kirjutas meistrikandidaat Tõnu Rauk mulle järgmist: ´Lugesin Su juttu Harjumaa meistrivõistlustest ja kõik tuli vägagi tuttav ette. Osalesin nimelt ise mullu samalaadsel turniiril. Eelregistreerimisega mul, tõsi küll, mingeid tehnilisi takistusi ei esinenud – tegin seda telefoni teel. Oli juttu ka sellest, et olen pärit Tallinnast ja mingit vastukaja see ei tekitanud. Niisiis asusin 23. oktoobri vihmasel (samuti!) hommikul Keila gümnaasiumi poole teele. Kohapealsel korraldusel polnud suurt viga midagi. Küsimused tekkisid pärast seda, kui olin turniiri lõpuks kogunud üheksast partiist 7 punkti ja saavutanud 2. koha. Siis teatati, et Tallinna maletajad said meistrivõistlustel osaleda vaid väljaspool arvestust ning auhinnasaajate hulgast jäeti mind välja.´

See oli tõepoolest viimane piisk karikas. Probleem pole seega mitte esmakordne, ka eelmisel aastal oli juhend kehvasti koostatud ja kes teab, mitmel varasemal aastal see veel nii on olnud. Seega pole mul ilma asjast kirjutamata küll usku, et asjad paremuse poole liiguvad. Ehk aitab siinne artikkel olukorda parandada.

Meister ja maleveteran Merike Rõtova: ´Lugu on kahetsusväärne. Asi taandubki sellele, et meil ei osata juhendeid koostada. Kuna treenerina käin lastega noortevõistlustel, siis olen mitmeid kordi puutunud kokku juhenditega, mida saab mitut moodi tõlgendada. See tähendab asjatuid vaidlusi ja närvikulu.¡

Väga huvitava vastuse sain ka meistrikandidaat Indrek Kuuselt: ´Võistluste korraldajail oleks ilmselt viimane aeg mõista, et maleturniire korraldatakse maletajate jaoks, mitte viimased ei mängi korraldajate ja muude asjameeste jaoks. Korraldaja on teenindaja ja maletaja klient, mitte vastupidi. Kahjuks on aga neid, kes sellest veel aru ei ole saanud ja sellest tulenevalt on viimasel ajal esinenud mitmeid ebameeldivaid intsidente. Siiski olen täheldanud ka väga toredaid turniirikorraldusi nagu näiteks Hiiumaal, Tõrvas või Karksi-Nuias. Seal on olnud tõesti tore maletada.¡

Vastukajasid sain veelgi, kuid leheruum seab omad piirid ja kõiki neid siin ära tuua kahjuks ei saa. Minu kindel arvamus on, et juhendite koostamise tase peab oluliselt paranema, vastasel juhul ei jää see siin mitte viimaseks kirjutiseks sel teemal. Samuti teen ettepaneku, et kui Harjumaa meistrivõistlustel tallinlastel kaasa mängida ei lubata, siis toimuksid need võistlused edaspidi pealinnast väljaspool.