Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Riho Liiva võitis Pühajärve kiirmaleturniiri

Mängiti üllatustulemusi võimaldavas handikäp-süsteemis

Riho Liiva oli parim teist aastat järjest

Pühajärve Puhkekeskuses toimus 25.-27. novembrini traditsiooniline VI Pühajärve rahvusvaheline kiirmaleturniir. Tegu on turniiriga, kus Eesti ja välismaistele tippmaletajatele pakuvad konkurentsi ärimehed, kultuuritegelased, ajakirjanikud ja mitmed teised ühiskonnaelus aktiivselt kaasarääkivad kodanikud, kel malemäng on hobiks ja harrastuseks.

´Sel turniiril on loominguline õhkkond, saab heades oludes pingevabalt malet mängida. Samas on tegu šõuga, kus kohtuvad erineva mängutugevusega mängijad. Tulemus pole turniiril peamine,¡ selgitas staa˛ikas maletreener Tõnu Truus. Turniiri võitis rahvusvaheline meister Riho Liiva 25 punktiga 29st. Teist-kolmandat kohta jagasid rahvusvahelised suurmeistrid Normunds Miezis (Läti) ja Kaido Külaots 23,5 punktiga ning neljandat-viiendat kohta FIDE meister Ülar Lauk ja rahvusvaheline meister Kalle Kiik 22 punktiga.

Liiva suutis ainsana kaotusi vältida

Võrdsustamaks erineva malelise tasemega osalejate võimalusi, mängitakse Pühajärve turniir handikäp-süsteemis st võistlejad jagatakse viide tugevusgruppi, tugevamasse gruppi paigutatud mängija annab nõrgemasse gruppi kuulujale aega ette. Sel aastal kasutati ajakontrolli 20 minutit partiile (varasematel kordadel on ajakontrolliks olnud 30 minutit partiile).

Seega pidid näiteks tugevaimasse gruppi kuuluvad rahvusvahelised suurmeistrid mängima viimasesse gruppi kuulujatega 2 minutiga 18 minuti vastu, see tõi aga kaasa mitmeid üllatavaid tulemusi.

Turniirile oli kutsutud 30 osalejat, teiste seas tõstsid nuppe ka neli rahvusvahelise suurmeistri tiitliga mängumeest – Kaido Külaots, Meelis Kanep, Igor Švõrjov ja Normunds Miezis. Kahjuks loobus viimasel hetkel Soome noor suurmeister Tomi Nybäck, kes olnuks turniiril esimese asetusega. Hiljuti juunioride (kuni 20-aastaste) maailmameistrivõistlustel 8. koha saanud Nybäck kutsuti pühapäeval Soome televisiooni intervjuud andma, teleesinemine pakub aga head võimalust enese tegemiste võimalikele sponsoritele tutvustamiseks.

Teist aastat järjest turniiri võitnud Liiva haaras liidriohjad teisel võistluspäeval ega andnud konkurentidele enese püüdmiseks enam võimalust. ´Jäin oma tulemusega rahule. Sain kohe algusest hästi minema ja enne viimast päeva olin oma võidus juba kindel – vaid ime oleks võinud seda veel väärata,¡ rääkis Liiva, kes ei kaotanud turniiril ainsatki partiid. Siiski oli Liiva mõnes partiis kaotusele üsna lähedal. ´Jüri Tuuliku vastu sain suure hädaga viigi, läksin heas seisus lohakaks ja pärast olin juba ise raskustes,¡ sõnas turniirivõitja.

Liivat on loetud üheks Eesti andekaimaks maletajaks, paraku eelistas ta males tippu pürgimisele haridust ja tööalast karjääri. Malet mängib ta vaid oma lõbuks, viimasel ajal aga üha harvemini. ´Mul pole isegi kodus arvutit, seda seepärast, et ei tekiks kiusatust internetis malet mängida,¡ selgitas Liiva, kes mõni aeg tagasi saavutas populaarses interneti mängupaigas Internet Chess Clubis (ICC) 1-minuti males kõigi aegade kolmanda reitingu.

Tipptasemel turniirikorraldus

Pühajärve Puhkekeskus pakkus osalejaile lisaks male mängimisele head võimalust puhkamiseks, soovijad said end jõusaalis ja basseinis liigutada.

´Turniiri korraldus oli väga hea, koht on imeilus, pole just palju selliseid turniire, kus saab ööbida toas vaatega järvele,¡ rääkis teist-kolmandat kohta jaganud Külaots. ´Mängisin mitu head partiid, samas oli mul ka kõvasti õnne. Teine-kolmas koht on iseenesest päris hea, samas võinuks ma vabalt ka puhtalt teine olla, sest Miezis kohtus viimastes voorudes Tarvo Seemani ja Olav Sepaga, minul olid aga kergemad vastased. Seemani vastu oli lätlasel kõvasti õnne, sest Seeman jättis panemata ühekäigulise mati.¡

Neljandat-viiendat kohta jaganud Lauk sai enda sõnul üle ootuste palju punkte. ´Kõikide tugevate A- ja B-grupi mängijate vastu õnnestus mul seisud kenasti võrdsustada, kaotusseisu ei sattunud ma üheski partiis – seega õnne osakaal oli väike. Kohaga jäin väga rahule, saavutasin maksimumi,¡ selgitas Lauk.

Koos Lauguga neljandat-viiendat kohta jaganud Kiik jäi oma etteastega samuti rahule: ´Sain pool punkti rohkem kui eelmisel aastal, väga heas stiilis õnnestus mul üle mängida Švõrjov. Veel meeldis mulle, et soomlasest sõber Timo Porrasmaa mängis väga hea turniiri.¡

´Võrreldes varasemate aastatega oli tänavu kohtuniku töö oluliselt lihtsam. Esmakordselt olid kasutusel elektroonilised kellad ja info liikus tänu arvutiga paarimisele ja tulemuste töötlemisele oluliselt paremini. Probleeme polnud, osalejad käitusid väga korrektselt,¡ rääkis peakohtunik Aaso Leps. Turniiri heale õnnestumisele aitasid kaasa Pühajärve Puhkekeskus, Silmet Grupp, Cresco jpt. Turniiri korraldas SK Stamina.

Varasematel kordadel on Pühajärve turniiri võitnud Riho Liiva (2004), Tarvo Seeman (2003), lätlane Edvins Kengis (2002), Kaido Külaots (2001) ja Olav Sepp (2000).