Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Maletaja piibel

James Eade
Tallinn, 2005
256 lk

Kirjastus ´Sinisukk¡ on üle pika aja välja andnud taas ühe maleraamatu. Teose on inglise keelest tõlkinud Peedu Haaslava, esmakordselt ilmus see Suurbritannias eelmisel aastal.

´Maletaja piibel¡ on illustreeritud teejuht male üldmõistete ja terminoloogia radadele. Raamat on mõeldud neile, kes võib-olla pole kunagi varem kaalunud maleraamatu ostmist, ehkki talle võib-olla meeldib malet mängida. See sisaldab kõikvõimalikku teavet, mida lugeja vajab selleks, et malet mängida ja võita.

Teose lähenemisviis on erinevalt enamikust maleraamatutest orienteeritud rohkem visuaalsele küljele. Mõisteid ja termineid esitatakse piltlikult, lugejate tähelepanu hoidmiseks on püütud oluliste mõistete selgitamisel kasutada graafilisi väljendusvahendeid. Niisugused illustreerivad materjalid aitavad sageli paremini mõista malemängu iseärasusi kui pikad selgitavad tekstid.

Raamatu esimeses osas antakse algteadmised malest, kuidas nupud asetsevad ja liiguvad jms. Teises ja kolmandas osas keskendutakse avangupõhimõtete selgitamisele ja avangute tutvustamisele.

Seejärel saab lugeja teadmisi veel matistamisest ja matimustritest, mängust tsentris ja tiibadel, taktikast, ohvritest, kombinatsioonidest, positsioonilistest kaalutlustest, lõppmängudest jms. Lõpuks on veel ära toodud lühike selgitav sõnastik, ka antakse viiteid erinevatele internetiaadressidele, kust leida malealast infot ja kus ka mängida saab. (ESL)

Vaata lisaks Raamatukoi raamatupoest ...