Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Lembit Olli meenutades

">
Margus Sööt, meistrikandidaat males
Artiklid
Postimehe versioon http://www.postimees.ee/

Eesti üks paremaid maletajaid, varalahkunud Lembit Oll saanuks tänavu 23. aprillil 40-aastaseks. Kahjuks ei saanud aga Eesti maletajaskond seda juubelit tähistada, sest Oll lahkus siit ilmast traagilistel asjaoludel 17. mai varahommikul 1999. Tänases malenurgas vaatan tagasi malekuulsuse lühikeseks jäänud elule.

Vanusevahe tõttu mul isiklik hea kontakt Olliga puudus, noore maletajahakatisena olen mänginud tema vastu vaid ühe simultaanipartii ja muidugi kaotasin. Et mälestusi temast tõepärasemalt esile maalida, kasutan artiklis Olli kaasaegsete meenutusi.

Särav talent

Lembit Oll astus areenile mõni aasta vanema Jaan Ehlvesti varjus, ka kogu oma edasise maletajakarjääri jooksul konkureeris ta Eesti esimaletaja tiitlile just eelkõige Ehlvestiga. Kord oli peal üks, kord teine.

Valter Heuer meenutas Eesti Ekspressis pärast Olli surma tema maletajatee algust nõnda: ´Lembit Oll, see väike tume kahupea, ilmus pealinna Ehlvesti tõusutee algul. Oll ärataski kohe üldist tähelepanu, mängis välku nagu kõige ehtsam vana kala, oli teoorias (ise napilt neliteist) lausa entsüklopedist.¡

Samas artiklis mainib Heuer, et säravalt andekas, kuid tormakas Oll kandis endas justkui mingit saladust. Kohe olevat silma paistnud tema pisiveidrused. ´Pani veidi muigama, millise innuga oma teed alustav oletatav noor malelüürik rehkendas igasuguseid malekoefitsiente, varsti võis ta peast üles lugeda peaaegu terve maailma edetabeli,¡ kirjutas Heuer.

Kogu Eesti maletajaskond sai Olli talendi kohta lõpliku kinnituse 1982. aastal, mil toona alles 15-aastane noormees pääses varuna Eesti NSV tðempionaadi finaali ja tuli kõigile üllatuseks esimeseks. Sellist publikutungi, nagu toonase tðempionaadi viimaste voorude ajal, polnud Tallinna malemajas varem nähtud. See võit jäigi Olli esimeseks ja viimaseks Eesti meistritiitliks – hiljem polnud tal enam üldjuhul Eesti esivõistlusteks mahti, sest maailmas olid tähtsamad tegemised.

1983. aastal täitis Oll rahvusvahelise meistri nimetuse saamiseks vajalikud normid ja tunnustav tiitel oligi käes. Samal aastal tõusid rahvusvahelise meistri staatusse lisaks Ollile veel ka Jaan Ehlvest ja Aleksander Veingold, varem olid nii kaugele jõudnud aga üksnes Paul Keres ja Iivo Nei.

1984. aastal pääses Oll esindama NSV Liitu noorte maailmameistrivõistlustele. Samaga oli mõni aasta varem hakkama saanud Ehlvest. Suure kodumaa esindajana aga noorte tiitlivõistlusele pääsemine tähendas tohutust kadalipust läbi murdmist, sest noori talente oli NSV Liidus palju.

1990. aastal sai Ollist rahvusvaheline suurmeister, kolmas pärast Kerest (1937) ja Ehlvesti (1987). Oll oli lõplikult teinud valiku kurnava professionaalse maletaja elukutse kasuks.

Maletajat mälestatakse maletades

Vaid 33-aastasena surnud Olli reiting oli tema surma ajal 2630, millega ta hoidis maailma edetabelis 42. kohta. Võib vaid oletada, kuidas tema karjäär jätkunuks, kui saatus poleks tahtnud teisiti. Oll maeti Metsakalmistule.

Oll mängis Eesti eest neljal maleolümpial, 1994. ja 1998. aastal mängis ta esimesel laual ning 1992. ja 1996. aastal teisel laual. Tema parimaks tulemuseks jäi 1992. aastal Filipiinidel Manilas toimunud maleolümpial saavutatud 10 punkti 14st.

Eesti maletajad hoiavad mälestust Ollist värskena läbi iga-aastaste mälestusturniiride. Tallinnas Paul Kerese nimelises malemajas toimus pühapäeval juba 7. Lembit Olli mälestusturniir kiirmales, mille võitis Tarvo Seeman.

Kuid Olli mälestatakse ka tema sünnikandis, Ida-Virumaal. Nii näiteks mängiti pühapäeval tema mälestuseks mitte ainult Tallinnas, vaid ka Kohtla-Järvel. Üks Eesti paremaid naismaletajaid, Olli kauane koondisekaaslane maleolümpiatel Tatjana Fomina meenutas Olli kui seltsivat kaaslast. ¥Mäletan, et Ollile viimaseks jäänud maleolümpial Kalmõkkias Elistas elas nii Eesti meeste kui naiste koondis ühes majas. Oll viibis sageli naiste korrusel, tal olid Tallinnast kaasa võetud CD-plaadid, mis olid tol ajal veel haruldused, ning ta pakkus meile kuulata muusikat meie maitsele,´ rääkis Fomina.

foto : www.chessbase.com ¥Ollil oli fenomenaalne mälu ja tal polnud kahju analüüsida ka naiste partiisid. Naiskonna suhtes oli ta alati väga avatud ja abivalmis,´ lisas Fomina. ¥Pärast Olli surma organiseeris Valdek Murd Uusküla baasis Peipsi järve ääres aastaid Olli mälestusturniiri. Neil turniiridel oli kavas ka niinimetatud mälestusteõhtu, kus räägiti ja meenutati Olli – sel õhtul sai tihti teada mõndagi huvitavat Olli elust, mida seni ei teadnud. Mälestusturniiride kõrval on just sellistel mälestusteõhtutel oluline koht,´ sõnas Fomina. Teine Olli kauane koondisekaaslane, paljukordne Eesti meeste meister Olav Sepp meenutas Olli kui kapriisset ja kompromissitut võitlejat. ¥Vaatamata oma veidrustele oli ta siiski andekas ja hea maletaja,´ ütles Sepp.

Aastaid Olli kõrval maleolümpiatel Eestit esindanud Sepp oli Ollile viimastel aastatel ka sage bridþimängu partner. Bridþiõhtud, kus Olli ja Sepa kõrval mängisid kaasa veel sellised tuntud Eesti maletajad nagu Jüri Vetemaa, Vallo Maidla, vahel ka Robert Ðevtðenko, venisid sageli väga pikaks.

Olli kui maletajat meenutas Sepp nõnda: ¥Ta teadis väga hästi teooriat, luges palju variante. Siiski oli Ehlvest mulle palju ebamugavam vastane, Olli vastu sain tihti hea seisu, kuid ta nõksutas selle sageli siiski lõpuks enda kasuks.´

Efektne võidupartii

Viimaks sai välja valitud ka üks efektne partii, sest maletajat on ju kõige parem meenutada läbi tema mängu ilu.

Lembit Oll – Mihhail Ulõbin (mängitud NSV Liidu kuni 26-aastaste meistrivõistlustel Tbilisis 1989)

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Rc3 Ob4 4.e5 c5 5.a3 Oxc3+ 6.bxc3 Re7 7.Lg4 0-0 8.Od3 Rbc6 9.Lh5 h6 10.Oxh6 gxh6 11.Lxh6 Rf5 12.Oxf5 exf5 (Valge on kahinud viguri kahe etturi vastu, kuid mustal on suured probleemid oma kuningaseisu kaitsmisega.)

13.Rh3 f6 (Vähemalt viik on valgel olemas ka variandis 13...Le7 14.Rf4! cxd4 15.Rh5 f6 16.Lg6+ Kh8 17.Lh6+. Kuid ka selles variandis on valgel mitmeid häid võimalusi rünnaku jätkamiseks.) 14.Lg6+ Kh8 15.Lh6+ Kg8 16.Lg6+ Kh8 17.0-0-0 fxe5 18.Lh6+ Kg8 19.Lg6+ Kh8 20.Vd3 f4 21.Lh6+ Kg8 22.Lg6+ Kh8 23.Lh6+ Kg8

24.Vg3+! fxg3 25.Lg6+ Kh8 26.hxg3 Lh4 27.gxh4 Of5 28.Lh6+ Kg8 29.Rg5 exd4 30.Vh3 Re5 31.Vg3 Og6 32.Re6 Kf7 33.Rxf8 Vxf8 34.Lf4+ 1:0.