Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Kaido Külaots jagas Norras teist kohta

">
Margus Sööt, meistrikandidaat males
Artiklid
Postimehe versioon http://www.postimees.ee/

Rahvusvaheline suurmeister Kaido Külaots osales 23. aprillist 1. maini Norras traditsioonilisel maleturniiril Gausdal Classics. Turniirieelselt FIDE reitingu alusel teise asetuse saanud Külaots jagas 5,5 punktiga 9 partiist 2.-5. kohta. Turniiri võitis Leedu esimaletaja Eduardas Rozentalis 6 punktiga. Rozentalis ja Külaots olid ainsad maletajad, kes suutsid kümne osalejaga ringsüsteemis turniiri läbida kordagi kaotusekibedust tundmata. Rozentalis alistas kolm vastast ja viigistas kuuega, Külaots oli parem kahest konkurendist ja viigistas seitsmega. ¥Turniir õnnestus igati, ühtki partiid ju ei kaotanud,´ märkis eestlane.

Kaks võitu valgetega

Kohtade jagamise korral arvestati esimese lisanäitajana võitude arvu ja see Külaotsa ei soosinud. Võitude arvule tuginedes oli lõpuks teine Dimitri Reinderman (Holland), kolmas Stefan Bromberger (Saksamaa), neljas Aloyzas Kveinys (Leedu) ja viies Külaots – kõik nad kogusid 5,5 punkti.

Esimesele viiele järgnesid Eduard Porper (Iisrael) 4,5, Oleg Romaniðin (Ukraina) 4, Lars Karlsson (Rootsi) 3,5, Joanna Dworakowska (Poola) 3 ja Eric Moskow (USA) 2 punktiga. Turniir oli omapärane selle poolest, et esimesed viis maletajat lõpetasid kokkuvõttes plusspoolel ja muidu igati korralik +2 ei andnud Külaotsale seekord enamat 2.-5. koha jagamisest.

Turniiril mängiti üks partii päevas, kasutusel oli klassikalise male ajakontroll kaks tundi kummalegi vastasele 40 käigule, seejärel vajadusel tund kummalegi vastasele järgnevale 20 käigule ning seejärel vajadusel 30 minutit kummalegi vastasele partii lõpuni.

Külaots startis võiduga Reindermani üle, järgnes neli viiki järjekorras Moskowi, Kveinyse, Brombergeri ja Karlssoni vastu. Seejärel võitis eestlane kuuendas voorus tol hetkel turniiri juhtinud Porperi ning lõpetas kolme viigiga Romaniðini, Dworakowska ja Rozentalise vastu.

Mõlemad võidud saavutas Külaots valgete malenditega, seevastu mustadega oli ta mitmel korral raskustes – näiteks Karlssoni ja Romaniðini vastu tuli tal end pikalt ja täpselt kaitsta, et partii viigisadamasse tüürida.

Autsaiderid pääsesid viigiga

Külaotsa punktisumma ja koht võinuksid paremad olla, kui tal õnnestunuks saavutada valgetega enamat viigist ilmsete autsaiderite Moskowi ja Dworakowskaga mängides. Paraku õnnestus aga mõlemal eelpool nimetatud vastasel anda eestlase vastu igavest tuld ja nõnda enesele viik päästa. Ülejäänud esimestele kohtadele platseerunud maletajad olid nimetatud autsaiderite vastu enamasti resultatiivsed.

¥Eelviimane voor Dworakowskaga mängides tõi pettumuse ja mõjus külma duððina, sest arvestasin kindla punktiga,´ osutas Külaots. ¥Lasin oma lohakusest hea positsiooni käest.´ Viimases, üheksandas voorus võinuks Külaots Rozentalisega mängides üritada võitu, mis taganuks talle turniiril esikoha, kuid mustade malenditega olnuks see väga raske ülesanne ning mehed leppisid viigile juba valge 10. käigu järel. Tasub meenutada, et Rozentalisega kohtus Külaots viimases voorus ka suurturniiril Prantsusmaal Cappelle la Grandes 2004. aastal, siis omas eestlane valgeid malendeid ja võitis ning jagas lõpuks esikohta.

Järgnevalt toome ära lühikese partii 6. voorust, kus Külaotsal õnnestus teoreetilises duellis üle kavaldada Porper – eestlane teadis lihtsalt teooriat vastasest paremini.

Külaots (2557) – Porper (2469)

1.e4 e6 2.d4 d5 3.Rc3 Ob4 4.e5 c5 5.a3 Oxc3+ 6.bxc3 Re7 7.Lg4 0-0 8.Od3 Rbc6 9.Lh5 Rg6 10.Rf3 Rce7?! (Selle variandi mängijaid pole just palju. Põhikäik on 10...Lc7.) 11.dxc5 b6 12.c6 Lc7 13.0-0 f5 14.exf6 gxf6 15.c4 dxc4 16.Oxc4 Lxc6 17.Ob3 Kh8 18.Ve1 (Formaalselt võttes on see uuendus. Partiides Lutz-Pelletier 2002 ja Volokitin-Pelletier 2005 käidi siin 18.Rd4, kuid kommenteerides Informaatoris partiid Lutziga, analüüsib Pelletier siin muuhulgas ka käiku 18.Ve1, jõudes järeldusele, et must peab sellele vastama 18...Rf5 19.Ob2 Lc7!) 18…Rf5 19.Ob2 e5? (Pelletier kirjutab ka, et see käik on viga vastuse 20.Vxe5! Rg7 21.Lh6! tõttu.) 20.Vxe5! Rg7 21.Lh6! Rf5 22.Od5 (Maleprogrammile Fritz meeldib rohkem 22.Vxf5 Oxf5 23.Lg5.) 22…Lxc2? (22...Rxh6 23.Oxc6 Rxe5 24.Oxa8 järel on must lihtsalt vähemetturiga. Ka valged kaksikodad on võimsad.)

23.Ve8! 1:0.

Partiikommentaarid on pärit meister Ülar Laugu toimetatavalt Eesti Maleliidu autoriveerult http://vaatleja.blog-city.com/

Külaotsaga pea samaaegselt, ajavahemikul 25. aprillist kuni 1. maini mängis välisturniiril veel teinegi eestlane. Rahvusvaheline meister Riho Liiva osales Kreekas ðveitsi süsteemis turniiril Halkidiki Open. Liiva kogus 6,5 punkti (+5, =3, -1) 9 võimalikust ja jagas enam kui 80 osalejaga turniiril 3.-11. kohta. Esikohta jagasid Ioannis Nikolaidis (Kreeka) ja Boris Itkis (Rumeenia) 7 punktiga.