Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Male Oscari pälvis Veselin Topalov

">
Margus Sööt, meistrikandidaat males
Artiklid
 

Sarnaselt filmimaailmas aasta parematele Oscarite jagamisele antakse ka maleilmas aasta parimale üle Oscar. Juba üheteistkümnendat korda välja antud nn male Oscari pälvis tänavu 2005. aasta saavutuste eest Bulgaaria esimaletaja Veselin Topalov, kes kerkis mullu Rahvusvahelise Maleliidu (FIDE) maailmameistriks.

Male Oscari väärilist kandidaati valis 361 maleeksperti 68 riigist. Topalov teenis ekspertidelt 4376 punkti, India malekuulsus Viswanathan Anand oli teine 3495 punktiga ja Armeenia tõusev täht Levon Aronjan kolmas 2721 punktiga. Hääletusel osalenud eksperdid seadsid igaüks järjekorda nende arvates kümme paremat aastal 2005. Esikoha eest teenis väljavalitu 13 punkti, teine koht andis 11 punkti ja kolmas 9 punkti. Neljanda saagiks jäi 7 punkti, viienda saagiks 6 punkti jne. Kümnenda koha eest sai 1 punkti.

Pidulik auhinnatseremoonia Bulgaarias

Et Topalovi ülekaal konkurentide ees oli mäekõrgune, sellest annab veel paremini, kui kogutud punktisumma, aimu tõsiasi, kui paljud eksperdid asetasid ta oma individuaalses pingereas esikohale. Topalov oli parim 219 hääletaja arvates, samas kui Anand asetati esimesele tabelireale 31 ja Aronjan 10 korral.

Pidulik auhinnatseremoonia ja pronkskujukese üleandmine Topalovile toimus 10. mail Bulgaarias Sofias, vahetult enne samas startinud suprturniiri algust. Autasustamisel lubas kohal olla teiste seas ka Bulgaaria president George Pravanov, Oscari andis üle aga FIDE president Kirsan Iljumþinov.

Topalov ise Oscari võitu väga ei tähtsustanud: ¥Oscar on minu jaoks pigem avalik tunnustus. Palju olulisem on edu võistlustel. Parem on tulla maailmameistriks, kui võita Oscar.´ Male Oscarite jagamise tava taaselustasid kümne aasta eest Venemaal ilmuva maleajakirja ¥64´ aktivistid. 1995., 1996., 1999., 2001. ja 2002. aastal pälvis autasu Garri Kasparov. 1997., 1998., 2003. ja 2004. aastal aga Viswanathan Anand. Vaid korra, aastal 2000 õnnestus eelpool nimetatuid edestada Vladimir Kramnikul. Aasta parimat maletajat valiti ka aastail 1968-1988, kuid seejärel ilus traditsioon katkes.

Päev pärast pronkskujukese kätte saamist tuli Topalovil istuda malelaua taha, sest 11. mail mängiti esimene voor Sofia kaheringilisel kuue osalejaga turniiril, kus lisaks Topalovile (FIDE reiting 2804) mängivad veel Viswanathan Anand (India, 2803), Pjotr Svidler (Venemaa, 2743), Ruslan Ponomarjov (Ukraina, 2738), Etienne Bacrot (Prantsusmaa, 2708) ja Gata Kamsky (USA, 2671).

Septembris matð Topalov-Kramnik?

Aprilli lõpupäevil leidis Moskvas aset pressikonverents, kus laua taga istusid FIDE president Iljumþinov ja FIDE maailmameister Topalov ning telefoni vahendusel oli otseühendus Saksamaal viibiva nn klassikalise male maailmameistri Kramnikuga. Sõnum meediale oli lihtne: septembris saab Kalmõkkia pealinnas Elistas teoks kauaoodatud ühinemismatð.

Topalov ei muretse selle pärast, et matði Venemaal toimumine võiks anda Kramnikule mingeid eeliseid. ¥Kui tegu oleks jalgpalliga, siis oleks koduseinte toetus eelis. Kuid male puhul võin oma kogemustele tuginedes öelda, et see ei oma nii suurt tähtsust, kus mängida. Pealegi olen ma Venemaal alati hästi mänginud,´ rääkis Topalov.

Males on teatavasti korraga olnud kaks maailmameistrit ajast, mil Kasparov FIDEga tülli läks ja rahvusvahelisele alaliidule alternatiivseid MM-matðe korraldama hakati. 1993.-2000. aastani kuulus nn klassikalise male maailmameistri tiitel Kasparovile, kes aga siis kaotas MM-matði Kramniku vastu ja sealtpeale on tiitel olnud Kramniku valduses. Ühinemismatðist, mille järel oleks males taas vaid üks maailmameister, on räägitud juba aastaid. Mitmel puhul on isegi matði toimumise aeg ja auhinnafondki paika pandud, kuid alati on matð viimasel hetkel siiski mingil põhjusel toimumata jäänud.

Nüüd siis anti taas lootust, et septembris võiks ühinemismatð teoks saada. Matði avatseremoonia toimuks Elistas 21. septembril ja esimene partii mängitaks 23. septembril. Plaanis on mängida 12 partiid klassikalise male ajakontrolliga, iga kahe partii (päeva) järel on üks puhkepäev. Kui 12 partiiga parem ei selgu, siis jätkatakse kiirmalega ja jätkuva võrdsuse korral mängitakse seejärel ka välkmalet. Matði auhinnafond on miljon USA dollarit. Aeg näitab, kas matð ka tegelikult teoks saab.