Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Nädalavahetusel stardib maleolümpia

">
Margus Sööt, meistrikandidaat males
Artiklid
Postimehe versioon http://www.postimees.ee/

Itaalias Torinos, sealsamas, kus mõni aeg tagasi jõudsid lõpule eestlastele üliedukaks osutunud taliolümpiamängud, toimuvad 20. maist kuni 4. juunini järjekorras 37. maleolümpiamängud.

Nagu pärast Eesti Vabariigi taasiseseisvumist tavaks, osalevad seegi kord nii Eesti mees- kui ka naiskond. Eesti mehed mängivad koosseisus (laudade järjekorras) Kaido Külaots, Meelis Kanep, Olav Sepp, Riho Liiva, Tarvo Seeman ja Aleksander Volodin ning naised koosseisus Monika Tsõganova, Viktoria Baðkite, Valeria Gansvind ja Leili Pärnpuu. Meeskonna kapten on Kaspar Kaugija ja naiskonna kapten Jaan Narva.

Aegade suurim malepidu

Maleolümpiamängud toimuvad Itaalias esmakordselt. Samuti on esmakordne, et maleolümpia ja taliolümpia toimuvad ühes ja samas linnas samal aastal. Taliolümpia tarvis rajatud ehitised teenindavad ka maleolümpiat – nii näiteks mängivad maletajad samas hoones, kus toimusid taliolümpiamängude ajal kiiruisutamisvõistlused.

Torino maleolümpiamänge reklaamitakse kui kõigi aegade osavõtjaterohkeimat maleolümpiat – kohapeale oodatakse 2300 mängijat ja treenerit, samuti erinevate riikide delegaate. Iga päev mängitakse enam kui 450 partiid ja korraldajad lubavad kõigist neist otseülekandeid. Lubatakse lüüa ka paljud senised rekordid: kohele peaks saabuma rohkem riike kui iial varem, plaanis on ületada nii mees- kui naiskondade arvu senine rekord jne. Rahvusvahelise Maleliidu (FIDE) enam kui 160 liikmesriigist peaksid Torinosse kohale saabuma kõik Ameerika ja Euroopa riigid, enamus Aasia riike ning samuti üsna paljud Aafrika riigid.

Mängupaigaks oleval Lingotto ovaalil on pinda enam kui 21 000 m2. Samal ajal kui maletajad ragistavad laua taga ajusid, saab huviline end mängupaigas mõnusasti sisse seada: samas hoones asub analüüsiruum, kus erinevad suurmeistrid partiisid kommenteerivad, samuti konverentsiruumid, maleraamatute jt maleteemaliste asjade poed, paralleelselt maleolümpiaga korraldatakse mitmeid lahtiseid turniire, samuti kulgeb olümpiaga paralleelselt 14. korda peetav kompuutrite MM-võistlus.

FIDE kongress otsustab

Maleolümpia avatseremoonia toimub laupäeva õhtul, pühapäeva pärastlõunal mängitakse esimene voor. Kokku mängitakse 13 vooru, iga päev üks voor. Pärast 5. vooru on 26. mail esimene mänguvaba päev ja pärast 10. vooru on 1. juunil teine mänguvaba päev.

Maleolümpia viimasel nädalal toimub Torinos ka traditsiooniline FIDE kongress, mis seekord on järjekorras juba 77. Kongressil tehakse mitmeid olulisi otsuseid, muu hulgas valitakse 2010. aasta maleolümpia korraldajalinn, samuti toimuvad FIDE presidendi valimised.

Kui 2008. aastal toimub maleolümpia Saksamaal Dresdenis, siis 2010. aasta korraldajalinna nimi saab teatavaks FIDE kongressi ajal. Kandidaate on viis: Hantõ Mansiisk (Venemaa), Riia (Läti), Poznan (Poola), Budva (Serbia ja Montenegro) ja San Luis (Argentina).

FIDE presidendiks kandideerivad senine nimetatud rahvusvahelise maleorganisatsiooni president Kirsan Iljumþinov, kes ühtlasi on ka Venemaa koosseisu kuuluva autonoomse Kalmõkkia Vabariigi president. Talle oponeerib Hollandi ärimees Bessel Kok.

Mõlemad mehed on teinud laiaulatuslikku kampaaniat, siiski tundub enne valimisi, et eelisseisus on Iljumþinov, kuid lõplikult selgub võitja alles pärast salajast hääletust. Võib arvata, et tõeline kampaania ja häältega ´kauplemine¡ läheb lahti just maleolümpia ajal.