Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Malenurk

Paul Keres kirjutab saateks Isai Rozenfeldi raamatus ´Mis on probleemmale¡, et Eesti probleemmale ajalugu ulatub 19. sajandisse ja et silmapaistvamaks esindajaks tollal oli Albert Burmeister. Keres leiab veel, et järgnevate arenguaastate jooksul tõusis esile mitmeid andekaid problemiste, näiteks O. Jevetski, M. Villemson, H. Lohk, A. Hildebrand, H. Hindre, I. Rozenfeld jt.

Meie muidugi ei tohi ära unustada, et ka Keres ise jättis oma selged jäljed probleemmale ajalukku. Eesti probleemmale looming on läbi aegade selgelt leidnud tunnustust ka välismaal.

Tänapäeval on Eestis ajaleht ´Postimees¡, kus malenurga koostaja Margus Sööt iga päev valib ühe maleprobleemi sellest pikaajalisest ja rikkalikust loomingust uueks avaldamiseks. Ka EPL soovib midagi taolist oma lugejaile lahendamiseks pakkuda. Martin Villemsoni tutvustav artikkel ilmus hiljuti (EPL Nr. 3/2006). Alustame tema maleprobleemiga.

Martin Villemson
Päevaleht 1926
II ülemaaline kahekäiguliste ülesannete koostamise konkurss
I auhind

A. Matt 2 käiguga

Lahendus ilmub järgmises Eesti Päevalehes.

Avaldatud probleemide kohta võib kirjutada aadressil: Indrek Aunver, Ymergatan 6 A, 2tr., 753 25 Uppsala, e-post: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. või: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.

Lahendused eelmises lehes avaldatud maleprobleemidele

C. Promislo. Matt kahe käiguga. Lahenduskäik 1.Re6! Tegemist on musta käigupuudusega. Kui algseisus oleks musta käik, siis teeks valge pärast seda oma esimese käiguga mati. Valge aga alustab ja aitab ootekäigust, st et tähendab avakäik ei pea midagi ähvardama. Tuleb siiski välja, et valgel ei ole valikut avakäigu suhtes, kuna see ei tohi musta käigupuudust ära rikkuda. 1.Ka1? annaks mustale kohe käigu 1...a2 ja pärast seda on seis jälle taoline algseisule. Selliseid katsetusi ei ole lahendajal vaja üles tähendada, olgugi et neid tegelikult on hästi palju ja huvitavaid, näiteks: 1.Ka3? Oe7!, 1.Vh5? Og5!, 1.Le6? fxe6? 2.Rg6# aga 1...Kf4! või 1.Vd4? mis ähvardab 2.Rd7# aga 1...Re4!

J.M. Rice. Matt kahe käiguga. Lahenduskäik 1.Kd8! Kui 1.Kc6? või Kd6?, siis 1...Vg6! Kui 1.Ke7? või Ke8?, siis 1...Ve2! Kui 1.Kc7?, siis 1...Oa5+! Kui 1.Oa6? või Ob7? siis 1...Vg4!