Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Rahvusvaheline maleprobleemide lahendamine Tallinnas

Maleprobleemid on enam-vähem sama vanad kui malemäng ise, aeg-ajalt on sellised probleemid väga moes olnud. Teada on, et juba eelmise sajandi alguses, ja mitu aastat järjest, korraldas Ameerika probleemmaletajate ühing ´The Good Companion Chess Problem Club¡ ülemaailmseid lahendamisvõistlusi, selliselt et samad probleemid saadeti üle maailma mitmesse kohta samaaegseks lahendamiseks. Näiteks 1915. aastal osales sellisel üritusel umbes tuhat maletajat.

Vahepeal on selline võimalus oma võimeid proovida ära jäänud ja ainult need, kes kõige rohkem huvitatud, on viimasel ajal olnud vähemalt üks kord aastas kutsutud lahendama, enamasti aga küllalt kaugetesse kohtadesse. Nüüd aga, algusega eelmisest aastat, on Rahvusvahelise Maleliidu (FIDE) probleemmale osakond hakanud korraldama lahendamisvõistlusi, kus samad probleemid antakse mitmel pool maailmas samaaegselt teatud lahendamispunktides lahendada.

Lahendada antakse kahe-, kolme- ja mitmekäigulised matiülesanded, etüüdid, abi- ja isematid. Lahendatakse kahes kategoorias, üks peamine ja teine noortele ja vähem kogenud lahendajatele. Aega antakse igale lahendajale kaks korda kaks tundi.

Allakirjutanu leidis, et oleks õige kui Paul Kerese nimeline malemaja Tallinnas, Vene tn 29, oleks üks lahendamispunkt, isegi lootusega et see saaks traditsiooniks. Eesti Maleliidu heakskiidu ja Aleksander Hildebrandi mälestusfondi abiga sai üritus läbi viidud 22. jaanuaril, samaaegselt kõigi teistega. Et võistlus algas Eestis ühel pühapäevasel keskpäeval, täpselt kell 12 Eesti aja järgi, oli muidugi väga sobiv.

Peame mõtlema ameeriklastele, kes hirmus vara tõusma pidid ja jaapanlastele, kelledel lahendamine kestis pea keskööni välja. Märkimisväärne on ka fakt, et lahendaja Rootsist oleks ristlemisreisiga Stockholmist kenasti Tallinna kohale jõudnud, probleemid lahendanud ja pärast sama laevaga tagasi sõitnud. Sellepärast saab Rootsi maleajakirjades ja ka ELPis aegsasti järgmisest üritusest teatatud.

Vahepeal anname siin ajalehes kaks probleemi lahendada. Igaüks, kes asja vastu huvi tunneb, võib siis proovida, millises kategoorias osalemiseks ta sobiv on. Tänavu tuli Eestis kohale kaks maletajat, mõlemad maleklubist Vabaettur. Esiaegselt on teada järgnevad tulemused: Margus Sööt osales peaturniiril, tähendab esimeses kategoorias, kus punktide ülemmäär on 60. Tulemus 27,5 punkti. Andrei Kiting osales lahendamise teises kategoorias, kus punktide ülemmäär on 40. Tulemus 22,5 punkti.

Probleemmale juures on kõige harilikum asi, et tulemuste määramine võtab aega. Näeme küll juba et meie julgete esmakordsete lahendajate tulemused olid keskmised, aga samaaegselt võime kindlad olla, et see ei ole esimese osalemise juures üldse mitte halb. Siiski peame aprillini ootama enne kui need tulemused lasevad ennast kõikide teiste omadega võrrelda. Auhindadeks olid Eestis male probleeme käsitlevad raamatud. Läbiviidud lahendamine peaturniiril annab rahvusvahelise lahendaja ratingu.

Kuna üritus oli õnnestunud, arvame ja loodame et järgmine aasta on osavõtjate arv suurem ja et Aleksander Hildebrandi mälestusfond soovib ka edaspidi probleemmalet Eestis igati toetada.

Peaturniir, esimene kategooria, esimene probleem (20 minutit). Lahenduskäik andis 5 punkti.

C. Promislo
The Good Companion Chess Problem Club 1916
II auhind

F. Matt 2 käiguga

Teine kategooria, esimene probleem (30 minutit) Lahenduskäik andis 5 punkti.

J. M. Rice
Problemas 1963
Argüelle juubeliturniiri 7. austus

F. Matt 2 käiguga

Lahendused avaldatakse järgmises lehes. Avaldatud probleemide kohta võib kirjutada aadressil: Indrek Aunver, Ymergatan 6 A, 2tr., 753 25 Uppsala, või e-mailida: See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud.