Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Malemaailma ühinemine saab viimaks teoks

">
Margus Sööt, meistrikandidaat males
Artiklid
Postimehe versioon http://www.postimees.ee/

Septembris-oktoobris toimub Topalovi ja Kramniku MM-matð

Aprilli lõpupäevil leidis Moskvas aset pressikonverents, kus laua taga istusid Rahvusvahelise Maleliidu (FIDE) president Kirsan Iljumþinov ja valitsev FIDE maailmameister Veselin Topalov (Bulgaaria) ning telefoni vahendusel oli otseühendus Saksamaal viibinud nn klassikalise male maailmameistri Vladimir Kramnikuga (Venemaa). Sõnum meediale oli toona lihtne: septembris-oktoobris saab Venemaa autonoomse vabariigi Kalmõkkia pealinnas Elistas teoks kauaoodatud male maailmameistrivõistluste ühinemismatð. Nüüd on see aeg saabunud ja käesoleva nädala lõpus mängitakse esimesed partiid.

Males on teatavasti korraga olnud kaks maailmameistrit ajast, mil Venemaa malegeenius Garri Kasparov FIDEga tülli läks. Kasparovi eestvedamisel loodi 1993. aastal Professionaalsete Maletajate Assotsiatsiooni (PCA) ja nimetatud organisatsioon hakkas korraldama rahvusvahelisele alaliidule alternatiivseid MM-matðe. Sellest ajast alates ongi olnud korraga kaks maailmameistrit.

Kaks maailmameistrit

Aastatel 1993-2000 kuulus nn klassikalise male maailmameistri tiitel Kasparovile, kes alistas MM-matðides Nigel Shorti (Inglismaa) ja Viswanathan Anandi (India). 2000. aastal kaotas Kasparov MM-matðis Kramnikule ja sealtpeale on tiitel olnud Kramniku valduses, kes on vahepealsetel aastatel pidanud vaid ühe MM-matði, 2004. aastal kaitses ta tiitlit ungarlase Peter Leko vastu.

Samal ajal on FIDE viimastel aastatel otsinud õiget MM-võistluste formaati – maailmameistri selgitamiseks on peetud nii matðe kui ka play-off süsteemis turniire, eelmise aasta septembris-oktoobris toimus aga Argentinas San Luisis kaheksa osalejaga kaheringiline MM-turniir, mille võitis Topalov.

Ühinemismatðist, mille järel oleks males taas vaid üks maailmameister, on räägitud juba aastaid. Alates päevast, kui 2002. aasta maikuus kogunes pea kogu maailma maleparemik Tðehhimaa pealinnas Prahas, kus maailma tippsuurmeistrid kirjutasid alla nn ühinemislepingule.

Tänaseni pole ühinemismatði aga ikka veel toimunud, ehkki mitmel puhul on isegi matði toimumise aeg ja auhinnafondki paika pandud, kuid ikka ja jälle on matð viimasel hetkel siiski mingitel põhjustel toimumata jäänud. Nüüd siis on malemaailm jõudnud lõpuks ometi kauaoodatud üksmeelele ja ühinemismatði avatseremoonia toimub Elistas 21. septembril.

12-partiiline ühinemismatð

Mängitakse 12 partiid klassikalise male ajakontrolliga. Matð lõpeb varem juhul, kui üks mängijatest on kogunud vähemalt 6,5 punkti. Kui 12 tavapartiiga parem ei selgu, siis jätkatakse kiirmalega (neli partiid) ja jätkuva võrdsuse korral mängitakse seejärel välkmalet kuni võitja selgumiseni.

Esimene partii mängitakse 23. septembril ja teine 24. septembril. Iga kahe partii (päeva) järel on üks puhkepäev, lisaks on puhkepäev ka enne viimast 12. partiid. Järgmised mängupäevad on seega: 26., 27., 29. ja 30. september ning 2., 3., 5., 6., 8. ja 10. oktoober. Kui võitja pole selleks ajaks selgunud, siis mängitakse 12. oktoobril kiir- ja vajadusel ka välkmalet. MM-matði lõputseremoonia toimub 13. oktoobril. Suure duelli võitja kuulutatakse maailmameistriks, keda tunnustavad kõik (rivaalitsevad) organisatsioonid.

Matði auhinnafond on miljon USA dollarit, mis jaguneb võistlejate vahel pooleks olenemata matði lõpptulemusest. Lisanduvad auhinnad sponsoritelt. Matði võitja saab õiguse osaleda 2007. aastal toimuval MM-turniiril, kaotaja peab aga ootama kuni järgmise valiktðüklini (ei saa osaleda 2007. aasta MM-turniiril).

Võrdsed võimalused

Enne MM-matði algust võib mõlema mehe võimalusi hinnata võrdselt, Topalov on väga edukas turniiridel mängija, kuid pikkade matðide mängimise kogemus tal praktiliselt puudub. Viimasel ajal paljudelt turniiridelt haiguse (artriit ehk liigesepõletik) tõttu eemale jäänud Kramnik on aga mänginud maailmameistri tiitlile matði nii Kasparovi kui Lekoga.

Kramniku kasuks võib olla veel fakt, et matð toimub Venemaal, ehkki korraldajad on lubanud võrdseid tingimusi mõlemale mängijale. Topalov on ka öelnud, et ta ei muretse selle pärast, et matði Venemaal toimumine võiks anda Kramnikule mingeid eeliseid. ´Kui tegu oleks jalgpalliga, siis oleks koduseinte toetus eelis. Kuid male puhul võin oma kogemustele tuginedes öelda, et see, kus mängida, ei oma nii suurt tähtsust. Pealegi olen ma Venemaal alati hästi mänginud,¡ põhjendas Topalov.

Meeste senistes omavahelistes partiides on edukam olnud Kramnik. Klassikalise male ajakontrolliga partiides on mehed kohtunud 39 korral, 10 partiid on võitnud Kramnik ja 5 partiid Topalov ning 24 partiid on andnud viigilise resultaadi.

MM-MATÐI AJAKAVA

Neljapäev, 21. september kell 18:00 avatseremoonia
Reede, 22. september mänguvaba päev
Laupäev, 23. september kell 14:00 1. partii
Pühapäev, 24. september kell 14:00 2. partii
Esmaspäev, 25. september mänguvaba päev
Teisipäev, 26. september kell 14:00 3. partii
Kolmapäev, 27. september kell 14:00 4. partii
Neljapäev, 28. september mänguvaba päev
Reede, 29. september kell 14:00 5. partii
Laupäev, 30. september kell 14:00 6. partii
Pühapäev, 1. oktoober mänguvaba päev
Esmaspäev, 2. oktoober kell 14:00 7. partii
Teisipäev, 3. oktoober kell 14:00 8. partii
Kolmapäev, 4. oktoober mänguvaba päev
Neljapäev, 5. oktoober kell 14:00 9. partii
Reede, 6. oktoober kell 14:00 10. partii
Laupäev, 7. oktoober mänguvaba päev
Pühapäev, 8. oktoober kell 14:00 11. partii
Esmaspäev, 9. oktoober mänguvaba päev
Teisipäev, 10. oktoober kell 14:00 12. partii
Kolmapäev, 11. oktoober mänguvaba päev
Neljapäev, 12. oktoober kell 14:00 kiir- ja välkmale (vajadusel)
Reede, 13. oktoober kell 18:00 lõputseremoonia

VESELIN TOPALOVI TIIM

1. Veselin Topalov, Bulgaaria, mängija
2. Silvio Danailov, Bulgaaria, mänedþer
3. Ivan Tðeparinov, Bulgaaria, treener/nõustaja
4. Aleksander Oniðtðuk, USA, treener/nõustaja
5. Francisco Vallejo Pons, Hispaania, treener/nõustaja
6. Vladimir Haralampijev Rapondþijev, Bulgaaria, tiimi liige
7. Raicho Ivanov Gospodinov, Bulgaaria, tiimi liige
8. Dragomir Georgijev, Bulgaaria, tiimi liige
9. Zhivko Ginchev, Bulgaaria, tiimi liige
10. Dancho Djongov, Bulgaaria, tiimi liige

VLADIMIR KRAMNIKU TIIM

1. Vladimir Kramnik, Venemaa, mängija
2. Carsten Hensel, Saksamaa, mänedþer
3. Miguel Illescas, Hispaania, treener/nõustaja
4. Aleksander Motõljov, Venemaa, treener/nõustaja
5. Sergei Rublevski, Venemaa, treener/nõustaja
6. Valeri Krõlov, Venemaa, psühholoog
7. Viktor Bobõlev, Venemaa, kokk