Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Eesti maleetüüdi pioneer Paul Tamm

Tartu omaaegne tuntud maletegelane Paul Tamm (1911-1984) oli Eesti üks juhtivaid maleprobleemide koostajaid enne II maailmasõda. Ka toimetas ta mõnda aega malenurka ajalehes ´Postimees¡ – muu hulgas oli selles malenurgas tähtsal kohal kompositsioonmale. ´Postimehe¡ malenurka võib õigustatult nimetada toonaseks Tartu ja Lõuna-Eesti kompositsioonmalehuviliste häälekandjaks.

Samuti aitas Tamm Paul Keresel toimetada teist eestikeelset maleajakirja ´Eesti Male¡, mis ilmus aastail 1936-1940. Raamatus ´Male Eestis¡ (ilmus 1965. a) kirjutas teose autor Heino Hindre, et Paul Tamm oli Eesti maleetüüdi pioneer. Kuni tema lõppmängude ilmumiseni ajakirjanduses polnud Eestis sel alal saavutatud midagi märkimisväärset.

Kuulus maletajana keskklassi

Kõigepealt anname lühikese ülevaate Tamme maletajateest. Aastavahetusel 1925/1926 debüteeris toonane Tartu Treffneri gümnaasiumi õpilane Tamm Eesti koolinoorte esivõistlustel, mis olid järjekorras juba viiendad ja toimusid Tartus. Tamm kogus kümne osalejaga turniiril 6,5 punkti 9st ja jäi jagama 2.-3. kohta. Esikoha sai 100-protsendilist resultaati näidanud pärnakas Herbert Virkus, kes võitis Eesti koolinoorte esivõistlused kolmel järjestikusel korral aastail 1925-1927. Virkust loeti toonase Eesti Vabariigi ajal üheks lootustandvamaks noormaletajaks, kuid paraku sai ta II maailmasõja ajal surma.

1929. aastal osales Tamm Tartus toimunud Eesti ja Läti üliõpilaste ning Eesti ja Soome üliõpilaste vahelistes matðides. Mõlemas matðis mängiti kümnel laual kaks partiid, Lätile kaotati 9,5:10,5, Soomet võideti 11,5:8,5. Tamm mängis mõlemas matðis Eesti koondise 9. laual, lätlaste vastu jäi tema kontosse viik ja kaotus ning soomlaste vastu kaotus ja võit.

Ka edaspidi võib Tamme nime kohata peamiselt Tartuga seotud turniiride tabelites. Tema üheks paremaks resultaadiks jäi seltsiklassi turniiri võitmine Tartus aastavahetusel 1937/1938. Tamm kogus üheksa keskuse maletajate osavõtul toimunud 14 osalejaga turniiril 9,5 punkti 13st. Seltsiklassi turniiri võit tagas Tammele tõusmise liiduklassi maletajate gruppi (tol ajal jagati maletajad liidu- ja esimese- ehk seltsiklassi mängijateks).

1938. aastal Tallinnas toimunud liiduklassi turniiril pidi Tamm aga 14 osavõtja seas leppima eelviimase kohaga, ta kogus 3,5 punkti 13st.

1939. aastal mängis Tamm kaasa Tartus toimunud liiduklassi valikturniiril, kus ta taas ebaõnnestus – 9 osavõtja seas jäi Tamm 3 punktiga 8st jagama 6.-7. kohta. Ühtlasi tähendas see tulemus seda, et Tamm arvati välja liiduklassi maletajate seast.

Eesti tipptasemele Tamm tavamales toona ei jõudnudki, kuid Eesti tipp oli enne II maailmasõda ka väga tugev – selle tõestamiseks piisab, kui loetleda nimesid Paul Keres, Paul Schmidt, Ilmar Raud jpt.

Maleajakirjanikuna ja -aktivistina oli tema nimi aga üldtuntud, näiteks tegi Tamm ´Postimehe¡ kirjasaatjana kaasa Eesti meeskonnaga reisi maleolümpiamängudele Rootsi pealinna Stockholmi 1937. aastal. Eelpool sai juba ka mainitud, et ta oli aktiivne ´Postimehe¡ ja ka ajakirja ´Eesti Male¡ kaastööline male alal.

Esimene ülesanne ilmus 1927. aastal

Pärast II maailmasõda Tamm enam tavamales varasemate tulemusteni ei küündinud – turniiridel mängis ta harva ja sarnast edu, nagu aastavahetusel 1937/1938 saavutatud seltsiklassi turniiri võitmine, tal enam korrata ei õnnestunud. Maletegelase ja -aktivistina olid Tamme teened aga eriti märkimisväärsed just Tartu ulatuses, samas võttis ta küllaltki aktiivselt osa ka Eesti maleliikumisest tervikuna. Tuleb veel lisada, et mõnedki tema käe all alustanud noored jõudsid hiljem Eesti tippu, tulid koguni Eesti tðempioniks.

Kui praktilise mängijana jäi Tamm pidama niiöelda keskklassi, siis probleemmale vallas saavutas ta märkimisväärset edu. Tema esimene ülesanne ilmus juba 1927. aastal ´Postimehes¡. Varsti koondus Tamme tähelepanu peamiselt etüüdidele.

II maailmasõja ajal toimetas ´Postimehe¡ malenurka Paul Keres, kes avaldas siis ka korduvalt tema kunagiseks erasekretäriks kutsutud Tamme etüüde. Need nägid trükivalgust ´Tuli Matti¡ pseudonüümi all – neil aegadel hoidis autor end avalikust elust kõrvale.

Paul Keres korraldas toona ´Postimehes¡ ka ühe malekompositsioonide koostamise võistluse. Etüüdide alal pälvis esikoha just Tamme looming, avaldati see ´Tuli Matti¡ nime all muidugi. Samal konkursil tunnustati Tamme üht teist tööd veel 2. austusega.

Etüüde koostas Tamm viimastelgi eluaastatel, kuid see materjal alles ootab läbiuurimist.

Paul Tamm
Postimees, 1929

Valge alustab ja võidab

Kasutatud kirjandus:

1) Eduard Lukk ´Male Eestis¡ (Tallinn 1965, 600 lk, 4000 eks),
2) ´Kehakultuur¡ nr. 8 1984.

Lahendus

1.Oc2! Rg6 2.O:g6 f:g6 3.h4 a4 4.g4 a3 5.g5 a2 6.h5 c4 7.h:g6 h:g6 8.h7 c3 9.h8(V)! c2 10.Vh5 g:h5 11.g6 ja valge võidab.