Eesti Maleliit
Facebook
Blogi
Kalender
Eesti reitingud
Medalid
Mõistatused
Reeglid
FIDE reitingud
chess-results.com
Featured

Malematš Audenteses

Audentese Ülikooli Valges saalis toimus 22. detsembril malematš, kus Eesti olümpiakoondisele males astus vastu Eesti heitjate olümpiakoondis.

Malekoondis esines koosseisus Kaido Külaots (FIDE reiting 1. oktoobri seisuga 2597), Olav Sepp (2455), Tarvo Seeman (2421) ja Viktoria Baškite (2206). Vastu pidi astuma heitjate koondis koosseisus Aleksander Tammert, Andrus Värnik, Taavi Peetre ja Moonika Aava.

Algselt välja reklaamitud heitjate koondis muutus. Esimese laua taha istus Aleksander Tammert seenior. “Soojendusel partiiks valmistudes venitas mu poeg lihast ja siirdus doktor Allan Austin Oolo juurde abi otsima,” selgitas Tammert seenior.

Puudujaid oli aga teisigi. Pariisi MM-hõbe ja Ateena olümpial kuuenda koha pälvinud Värnik ei jõudnud Tartust õigeaegselt tagasi. “Meie Oda Kunn oli nõus mängima telefoni vahendusel, nii on ennegi malet mängitud, kuid malekoondis oli suuremeelne ja nõustus vahetusega,” rääkis Tammert seenior. Teisel laual asendas Värnikut kahekordne kettaheite olümpiavõitja leedulane Virgilijus Alekna.

“Peetre valmistus matšiks ilmselt liiga tõsiselt ja sai arvatavasti aru, et parem mitte ning palus end asendada – ka maleolümpial on lubatud koosseisu muutmine enne järgmist vooru,” sõnas matši korraldaja Tammert seenior.

Kuna neljandal laual oli üles antud Aava, siis valiti Peetre asendajaks Aava treener Sulev Lepik. Matš võis alata, kokku tuli veel leppida ajakontroll. Lühikese vaidluse järel otsustati, et 1. ja 4. laual mängitakse kaheksa minutit heitjatel kahe minuti vastu maletajatel. 2. ja 3. laual alustati mängu üheksa-ühe vastu.

Kõikidel laudadel tegi heitjate avakäigu Alekna, kelle reitinguks hindas Tammert seenior 2900. Kuna olümpiavõitjal oli vaja trenni minna, siis pakkus ta teisel laual Sepaga kohtudes avakäigu järel suuremeelselt viiki. “Kuna Sepal oli aega vähem, siis oli viik ainuõige otsus. Sepp parandas sellega oluliselt oma reitingut (mitteametlikult),” lisas Tammert seenior.

Heitjate surve jätkus esimesel laual, kus Tammert alustas valgetega käiguga b2-b4, tema kodune ettevalmistus oli nii hea, et peagi nõustus ka Külaots viigiga. 1:1! Fortuuna oli seekord siiski Caissa jüngrite poolt, pika lahingu järel surusid oma vastase põlvili nii Seeman kui Baškite. Lõppskoor jäi seega 3:1.

Heitjad soovisid juba järgmisel korral revanši võtta, siis on lisaks malele plaanis ka heitevõistlus. Tammert seenior lubas osalejaile peagi üle anda auhinnad, teda toetab ka Eesti Olümpiakomitee, kes premeeris meie heitealade vanemtreenerit eelmisel nädalal 55000 krooniga.

Ainulaadne kahevõistlus

Teisipäeval, 21. detsembril toimus Tallinnas Monte Carlo kasiinos male ja pokkeri koondvõistlus. Osalejaid oli esmakordselt läbi viidud võistlusel kolmteist.

Kõigepealt mängiti händikäp süsteemis välkmalet, kus rahvusvahelise meistri ja rahvusvahelise suurmeistri tiitli kandjad andsid tiitlita mängijaile aega ette. Šveitsi süsteemis peetud 7-voorulise maleturniiri võitis 6 punktiga Kaido Külaots. Järgnesid Olav Sepp 5,5 ning Tarvo Seeman, Vallo Maidla ja Margus Sööt 4,5 punktiga.

Ka järgnenud pokkeriturniir viidi läbi händikäp süsteemis st kogenumad said vähem finantse kui mänguga esmakordselt kokku puutunud. Pea neljatunnisest pokkerimaratonist väljus lõpuks võitjana suurüllataja Sööt, kellele kuulus esikoht ka kahe turniiri kokkuvõttes. Kahevõistluse koondarvestuses oli teine Maidla, kolmas Sepp ja neljas truniiri üks korraldaja OÜ Stamina juhatuse liige Urmas Randma.

Turniiri heale õnnestumisele aitas teiste seas kaasa ka pokkerimänedzher Andres Burget, kes pälvis hiljuti Helsingis Euroopa aasta parima kasiinotöötaja auhinna. Euroopa parimaid valis kuueliikmeline zhürii juba neljandat aastat, Burget jõudis finaali viie valitu sekka esimese eestlasena.

Euroopa parimaid valiti viies kategoorias, lisaks aasta parimale kasiinotöötajale valiti aasta uustulnuk, aasta mängija, samuti anti välja eriauhind parima turniirisaavutuse eest ja elutööpreemia. Burget, kes tegelenud turniiride organiseerimisega viimased viis aastat, nimetas aasta parimaks valimise põhjustena suhtlemist eri riikide mängijatega, heade võistlustingimuste loomist ja reeglitest kinni pidamist.

Mälestame sõpra ja kolleegi Peeter Pahkla't (19.08.1954 – 22.12.2004) ja avaldame kaastunnet lahkunu omastele. Eesti Maleliit, Eesti Spordileht, Hõbelusikaklubi